Romantika i film
0

Hoće li autokino opet zaživjeti u Sarajevu?

Sarajevo-x.com
Nakon što je u oktobru prošle godine pokrenut projekat "Autokino u Zetri", dva mjeseca poslije on je ugašen zbog slabe posjećenosti. No, pokretač projekta, Kantonalno javno preduzeće ZOI '84. još ne namjerava odustati od ove ideje.

"Projekat autokino trenutno je u drugom planu uslijed velikih i bitnih projekata koji su aktuelni ovih dana, a čija realizacija će biti u Zetri. Što se odziva građana za autokino tiče, moramo istaći da je ispod zadovoljavajućeg nivoa, ali ZOI ima u planu nastaviti s ovim projektom. Trenutno se radi i na poboljšanju dosadašnje usluge kada je ovaj projekt u pitanju“, kazala je za Sarajevo-x.com Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI '84.

Unapređenje usluga znači će i bolju ponudu pića i grickalica, te izbora filmova. "Nadamo se da će interesovanje naše omladine i građana biti veće, jer bez interesovanja i podrške istih projekt ne može zaživjeti i dovesti do krajnje postavljenog cilja“, poručila je Šehić.

Autokino je posebna vrsta open-air kina u kojem filmove možete gledate iz svoga automobila. Prvo autokino otvoreno je 1933. godine u okolini New Jerseyja u Sjedinjenim Američkim Državama. Uskoro su autokina postala široko rasprostranjena, a kultni status dobili su 50-tih i 60-tih godina.

Prednost autokina jeste što nudi puno više prostora za posjetioce nego konvencionalno kino, a nedostatak je što filmovi prikazuju uglavnom tokom proljeća i ljeta.

Sredinom prošlog vijeka, autokina doživljavaju vrhunac popularnosti, a u to vrijeme samo u SAD-u otvoreno je preko 4.000 autokina. Mnoga konvencionalna kina u gradovima morala su se zatvoriti jer su gledatelji u autima masovno hrlili u predgrađa.

Oni su bili posebna atrakcija za mlade ljude koji su na zadnjem sjedištu uživali u privatnosti svoga automobila. Ljubljenje u vozilu tokom prikazivanja filma u to vrijeme je bilo i izraz bunta tinejdžera protiv vladajućeg morala i strogih društvenih konvencija u Americi, gdje se ljubljenje u javnosti još smatralo tabuom.

U Evropi prvo autokino otvoreno je tek 1960. godine u Frankfurtu na Majni.

Danas postoji jako malo autokina, ali i dalje imaju veliki broj simpatizera. Izbor filmova koji se prikazuju kreću se od popularnih blockbustera do kultnih filmova.