Političke slagalice
123

Hoće li Arnel Isak (ipak) biti imenovan u rukovodstvo Predstavničkog doma umjesto Kenana Uzunovića?

I. Sa.
Arnel Isak, zastupnik u Parlamentu FBiH
Arnel Isak, zastupnik u Parlamentu FBiH
Kraj maja donijet će možda i najiščekivaniju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ovom mandatu - zastupnici će se 28. maja izjasniti o tome podržavaju li Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, a glasat će se i o nekim drugim tačkama.

Na sjednici je planirana i smjena predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić iz Naše stranke, koju bi trebao zamijeniti njen stranački kolega Dragan Mioković i koji je dbio podršku na jučerašnjoj sjednici Komisije za izbor i imenovanje.

Edinu Gabelu (SBiH), inače dopredsjedavajuću Predstavničkog doma bi trebao zamijeniti Kenan Uzunović, prema incijativi koja je 'na stolu' još od ljeta.

Međutim, tu su nastali problemi.

Šta se dešavalo protekih mjeseci?

Klub PDA je prošlog ljeta uputio inicijativu da se Gabela zamijeni jer se u rukovodstvu ovog doma ne nalazi niko iz reda Bošnjaka, s obzirom da se Gabela izjašnjava kao Ostali.

Već tada je bilo jasno da se radi o intenciji da se Gabela zamijeni jer je odbila biti dio većine kao i njena stranka SBiH.

Arnel Isak je bio tadašnji prijedlog za novog potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Međutim, od toga je nešto kasnije odustao te je prijedlog bio Uzunović.

"S obzirom na brojne obaveze koje sam preuzeo nakon osnivanja političke stranke 'Snaga naroda', odlučio sam da odustanem od imenovanja za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH", najavio je Isak.

Međutim, Uzunović je krajem aprila napustio Klub PDA koji su do tada, osim njega, činili Elzina Pirić (PDA), Sandi Salkić (NES) i Isak. Ni do dan-danas nije došlo do promjena u rukovodstvu ovog doma. Sada se već postavlja pitanje šta će se dešavati te da li će Isak biti, ipak, predložen na ovo mjesto kako je i prvobitno planirano.

Isak: Dokument o ostavci nisam vidio

Isak je za Klix.ba rekao kako je o napuštanju Uzunovića saznao putem medija.

"Zvaničan dokument nisam vidio niti on, koliko znam, barem u ovom trenutku postoji. Sve dok je to tako, na tragu medijskih natpisa, bilo bi neozbiljno da komentarišem bez da to imamo zvanično i na papiru", naveo je Isak.

Kaže kako ne raspolaže informacijom da bi mogao biti predložen na ovo mjesto, kao i da se nije razgovaralo o tome.

"U ovom trenutku ne mogu kazati da li bih to prihvatio ili ne, budući da o tome nismo razgovarali tako da je nezahvalno zauzimati bilo kakav stav u vezi sa tim", zaključio je Isak.

Dakle, i dalje ostaje nepoznanica hoće li biti izabran Uzunović, posebno imajući u vidu da on ne pripada Klubu PDA.