BiH
0

HNZ: Treba izraditi novi zakon o visokom obrazovanju u BiH

FENA
Hrvatska narodna zajednica (HNZ) podržava stavove Studentskog zbora i Sveučilišta u Mostaru kojima prosvjeduju protiv neustavnoga i nepravednoga Prijedloga okvirnoga zakona o visokom obrazovanju na državnoj razini, stoji u današnjem HNZ-ovu priopćenju za javnost.

HNZ vjeruje da je nužno izraditi i usvojiti novi zakon o visokome obrazovanju na državnoj razini, uz prethodnu izmjenu postojećih ustavâ i zakona.

Potrebno je uspostaviti načela zakonske regulative sukladna međunarodnim odgojno-obrazovnim standardima, pa i bolonjskome procesu, ali koja neće dovesti u pitanje egzistenciju i razvoj visokoga školstva u BiH, nego ga jačati.

Svim građanima i političkim liderima u BiH trebalo bi biti jasno da bez jasne strategije reforme odgoja i obrazovanja nema prosperiteta za nove generacije. Reforma visokoga školstva treba ići putem otvaranja prema svjetski relevantnim ustanovama i njihovim iskustvima, širenja znanstvene i istračivačke suradnje te moralne i društvene odgovornosti, tvrdi se u priopćenju.