"Hrvati politički zapušteni u BiH"
0

HNV: Do ravnopravnosti Hrvata regionalnim organiziranjem

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Regionalno političko i teritorijalno organiziranje Hrvata u Bosni i Hercegovini odgovor je na postizanje jednakopravnosti Hrvata u BiH, stav je današnjih uvodničara na konferenciji o temi "Promjena političkog života Hrvata BiH" koju je organiziralo Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH.

Kako smatraju članovi tog vijeća bilo kakva vrsta centralizacije integralnog katoličkog hrvatstva u BiH ne može ostvariti pozitivne političke rezultate zbog čega u HNV-u smatraju da bi regionalno političko organiziranje Hrvata po regijama kao što su Posavina, Hercegovina i centralna Bosna u tu sliku unijela novu komponentu i sadržaj.

Član HNV-a i jedan od današnjih uvodničara Dubravko Lovrenović naglasio je u izjavi za novinare da je ta ideja utemeljena na solidnim pokazateljima te da u sadašnjoj političkoj slici društva može biti ostvariva.

Naime, kako navodi u proteklih 20 godina hrvatske politike u BiH pokazalo je da je ta politika vođena suprotno svim povijesnim i kulturološkim datostima koji određuju bh. Hrvate i zbog toga su bh. Hrvati u stanju političke zapuštenosti u kojoj je moguće raditi manipulacije s tim narodom.

O ovoj temi govorio je i član HNV-a Ivo Komšić koji ima sličan stav kao i Lovrenović objašnjavajući to činjenicom da Hrvati u BiH u ovakvoj političkoj paradigmi dobijaju mjesto koje je potcjenjivačko i stavlja ustranu bogatu hrvatsku kulturu, tradiciju i običaje.

Komšić naglašava da se ta paradigma, zasnovana na staroj stogodišnjoj ideji o integralnom hrvatstvu, mora mijenjati, jer u takvoj ideji Hrvati u BiH nemaju budućnost zbog čega je potrebno, prije svega, formirati regionalne hrvatske stranke koje će se suprotstaviti integralizmu, koji je zapravo nacionalizam te dodao da se nije moguće zalagati za regionalizaciju BiH s totalitarnim nacionalističkim partijama.

Predsjednik HNV-a BiH Luka Markešić navodi da se razgovaranjem o ovoj temi HNV uključuje u politička dešavanja u BiH, naglašavajući da Hrvati regionalizacijom žele ostvariti ravnopravnost ljudi, nacionalnih manjina te konstitutivnih naroda.

Markešić navodi da je za postizanje ravnopravnosti potrebno ostvariti nekoliko stvari, a to su prije svega promjena Ustava BiH, promjena političkih partija i programa te političkih lidera koji će se zalagati za novu političku ideju.

Hrvatsko narodno vijeće nevladina je organizacija koja je u proteklom periodu organizirala niz konferencija i okruglih stolova koji su se bavili temama koje se tiču položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.