BiH
184

HNS: Vitalni interes Bošnjaka je bio da Hrvati nemaju kanal na svom jeziku

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prostorijama Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru danas je održana konferencija za novinare kojom je najavljena javna rasprava "Model održivog ustroja Javnog RTV sistema BiH sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH, načelu konstitutivnosti naroda", odnosno Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora.

Rasprava će se narednog ponedjeljka održati i u Sarajevu, a sam prijedlog je od danas dostupan i na web stranici HNS-a. O prijedlogu su govorili Ljilja Zovko, predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ivan Vukoja u ime Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a i Ilija Musa, voditelj pododijela za medije i informiranje.

Ljilja Zovko pozvala je sve zainteresirane na raspravu koja će se održati u prostorima Parlamentarne skupštine BiH, koju organiziraju Klub hrvatskog naroda i HNS. Najavljeno je da će prisutne tada pozdraviti Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH i Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a.

Ilija Musa kazao je da su motiv za izradu ovakvog prijedloga prije svega manjkavosti trenutnog sistema koji nije zadovoljavajući, ne samo za Hrvate, već ni za ostale javnosti u ovoj zemlji.

"Prije svega, ovakav dosadašnji zakon je nelegitiman i protuustavan, što se vidi iz odluke Ustavnog suda iz 1998. godine koja daje prednosti konstitutivnosti naroda u odnosu na postojeći sistem koji je baziran na dvoentitetskom principu uređenja RTV sistema", kazao je Musa.

Sadašnji zakon je nepravedan jer je nametnut

Musa je još dodao da je dosadašnji zakon o RTV sistemu nepravedan jer je nametnut te da za njega nije glasao nijedan hrvatski zastupnik ni u jednom parlamentu, a takvog stava su bili i ustavni suci Hrvati.

Ilija Musa iznio je historiju pokušaja promjena i rasprava o aktuelnom Zakonu o RTV sistemu te je napomenuo kako su na prijedlog Ilije Filipovića 2008. godine da Vijeće ministara BiH pokrene inicijativu za formiranje kanala na hrvatskom jeziku, bošnjački predstvnici pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Prema tome se može zaključiti da je vitalni nacionalni interes Bošnjaka da Hrvati nemaju kanal na svom jeziku", zaključio je Ilija Musa.

Ivan Vukoja je naglasio da izloženi prijedlog nije konačan, već da se on kroz raspravu u narednom periodu može usavršiti.

"Na raspravi želimo istaći na koja demokratska, ustavna i politička načela se pozivamo te kojim argumentima potkrepljujemo te prijedloge i zahtjeve", o samoj raspravi kazao je Vukoja.

Ustavno pravo na svoj servis

Nakon rasprave i 21 ostavljenog dana za sugestije i prijedloge, resorno vijeće Hrvatskog narodnog sabora izradit će konačan prijedlog u formi izmjena i dopuna postojećih zakona koje tretiraju ovu oblast i Nacrta novog zakona o javnom RTV servisu.

Vukoja je prisutne medije upoznao o osnovnim zaključcima prijedloga o kojem je riječ, gdje je glavni naglasak da Hrvati kao konstitutivan narod imaju ustavno pravo na vlastiti javni RTV servis.

"To je pravo ne samo na javni servis koji svoj program u pravilu emitira na hrvatskom jeziku, nego i servis čiji programski sadržaji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH i čine ga prisutnim i prepoznatljivim u bh. medijskom prostoru", dodao je Vukoja.

Takav servis po HNS-u treba biti finansiran iz javnih sredstava.