Platili oglas
100

HNS uvjerava javnost i OHR da CIK treba primijeniti popis iz 2013. godine

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH putem zakupljenog prostora u dnevnim novinama ponovo se obratio bh. javnosti i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH. Ovaj put povod je bila primjena popisa iz 2013. godine prilikom izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

U bosanskohercegovačkim dnevnim novinama HNS je objavio saopćenje za javnost u vidu plaćenog oglasa naslovljeno: "Javnost i OHR imaju pravo znati: Zašto popis iz 2013. godine, a ne popis iz 1991.godine?".

Ovo saopćenje uslijedilo je u jeku žestoke rasprave o tome da li Centralna izborna komisija (CIK) prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a samim tim i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH treba primijeniti rezultate popisa iz 1991. ili 2013. godine.

HNS smatra kako se izbor delegata treba vršiti na osnovu rezultata popisa iz 2013. godine, sa čim se ne slaže većina drugih političkih subjekata počevši od SDA, SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Stav o primjeni popisa iz 2013. godine ne podržava ni OHR koji je jasno naveo da se u ovom slučaju mora primijeniti Ustav FBiH. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u odgovoru Ustavnom sudu BiH, dajući mišljenje o apelaciji Borjane Krišto, jasno je naveo da bi se u procesu odabira delegata i dalje trebao koristiti popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne provede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama.

Konačnu odluku o izboru delegata u organima zakonodavne vlasti naredne sedmice donijeti će članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH.