Sjednica Predsjedništva
125

HNS: Usvajanjem Izbornog zakona vratilo bi se povjerenje narušeno preglasavanjem Hrvata

S. M.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora govoreno je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izbornom zakonu i otvaranju pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

Osim toga, razgovaralo se o stanju u elektro-energteskom sektoru te kulturi i obrazovanju.

"Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. februara napravljen važan iskorak za evropsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski zvaničnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u martu ostvari otvaranje pregovora s EU", saopćeno je iz HNS-a.

Istakli su da je ključno usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

"Time bi se, kako je kazano, stabilizovalo unutrašnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom hitno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutrašnjih pitanja", navodi se.

Zvaničnici HNS pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis.

"Kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Saradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u martu ostvari otvaranje pregovora sa Evropskom unijom", saopćeno je.

Na Predsjedništvu HNS je naglašeno da BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao historijsku šansku za ekomski i socijalni razvoj.

"U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene širom BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja. Predsjedništvo HNS BiH na današnjoj je sjednici prihvatilo izvještaj o aktivnostima Radne skupine Glavnog vijeća HNS BiH koja se bavi pitanjem ustanova kulture i znanosti od značaja za (F)BiH", saopćeno je iz HNS.