Prema ranijem dogovoru
57

HNS sutra u Mostaru razmatra izmjene izbornog zakona, Čoviću ističe rok da dostavi nacrt

A. L.
Hrvatski narodni sabor
Hrvatski narodni sabor
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine održat će zajedničku proširenu sjednicu Predsjedništva i Glavnog vijeća sutra u Mostaru, a na njoj će jedna od tema biti izmjene izbornog zakona.
Kako su naveli iz HNS-a, razgovarat će se o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima vezanim za izmjenu Izbornog zakona, funkcionisanju Glavnog vijeća HNS-a, zakonodavnim aktivnostima u procesu otvaranja pregovora BiH i EU i implementaciji aktivnosti u oblasti regionalnog razvoja, EU fondova i prekogranične saradnje.

Sjednica će biti održana u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 11 sati.

Inače, sutra je rok HDZ-u i Draganu Čoviću da Trojci i SNSD-u dostavi nacrt novog Izbornog zakona i pretpostavka je da će upravo na ovom sastanku biti to i urađeno.

Kako piše u sporazumu koji su potpisali Trojka, SNSD i HDZ u četvrtak, dogovor je da sve oko Izbornog zakona BiH bude završeno kroz Parlament BiH do kraja februara. Članica Naše stranke Sabina Ćudić je govoreći o tome izrazila sumnje da će rok biti ispoštovan.

Što se tiče tehničkih izmjena, dogovoreno je da bude obezbijeđen softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Kada je riječ o političkim izmjenama, dogovoreni su izborni cenzus, zatvaranje izbornih lista i vraćanje mandata u slučaju napuštanja funkcije.

Ono što se također navodi u dokumentu koji je objavila Trojka jeste da je HDZ predložio izbor članova Predsjedništva BiH po jednom od svojih modela, a da je Trojka zatražila da se odmah krene u ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se implementirale evropske presude za ljudska prava. Pored toga predložene su i kazne za građane koji ne glasaju, odnosno uvođenje obaveznog glasanja.