Predanost integracijama
1

HNS pred sjednicu Predsjedništva BiH: NATO je stabilnost, suzdržite se od blokada i sukoba

I. P.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine objavio je saopćenje u kojem, kako se navodi, potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez.
Saopćenje dolazi na dan sjednice Predsjedništva BiH koja je zakazana za 11 sati na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića gdje će jedina tačka dnevnog reda biti ANP. Sat kasnije bit će održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda - imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

"Apelirajući na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za korak naprijed i napredak, HNS BiH poziva sve političke aktere da se suzdrže od daljnjih blokada formiranja vlasti i provedbe Sporazuma o načelima formiranja vlasti koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku Izaslanstva EU u BiH", ističu iz HNS-a.

Kako se naglašava, nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za poticanje blokade, unutarnjih sukoba i političke ucjene.

"Ugrožavanje državne stabilnosti putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik je kojeg si Bosna i Hercegovina ne može priuštiti, posebno u ovom trenutku. Pozivamo na suzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, napominjajući da su kompromis i saradnja jedna od temeljnih načela evropskog duha i vrijednosti", stoji u saopćenju.

HNS navodi kako Bosna i Hercegovina može napraviti iskorak ka napretku ukoliko odlučno prihvati ideju članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu kao prioritet za budućnost zemlje.

"HNS BiH će se u svom radu nastaviti ustrajno zalagati za pridruženje EU i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama. Hrvatski narodni sabor stoga snažno apelira na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ispoštuje potpisani Sporazum imenovanjem mandatara za Vijeće ministara kako bi se, uz napokon uspostavljenu državnu vlast, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je Bosna i Hercegovina suočena", zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, dogovor na prvoj sjednici odredit će tok druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović su ranije poručili da će za mandatara Vijeća ministara glasati samo ako se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati.

Za Dodika je nedopustivo da BiH napravi još jedan korak u saradnji s NATO-om. Ipak, odavno je jasno da BiH predajom ANP-a nije ni blizu članstva.