Širom države
1

HNS obilježava Sve svete i Dušni dan: Sjećanje na one koji su ugradili sebe da bismo imali BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ovih dana obilježavaju se katolički blagdani Svi sveti i Dušni dan, a tim povodom delegacija Hrvatskog narodnog sabora položila je vijence i zapalila svijeće ispred spomenika poginuilim braniteljima kod Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Obilježavanju je prisustovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a, koji je kazao da je prava prilika da se odvoji malo vremena i prisjeti svih onih koji više nisu s nama.

"Vjernici danas obilaze groblja i grobove svojih najbližih, a mi se prisjećamo svih onih koji su zajedno s nama ugradili sebe da bismo danas imali ovakvu Bosnu i Hercegovinu. Ne ovakvu, bolju Bosnu i Hercegovinu od ove i nadam se da ćemo mi koji vodimo određene političke aktivnosti ostvariti njihove snove, da imamo modernu i evropsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će tri naroda biti do kraja jednakopravna", izjavio je Dragan Čović.

Kazao je da se ovom prilikom širom države organizuju slična obilježavanja i prisjećanja na one kojih više nema.

"Uvijek jedna prilika da u dinamičnom životu malo zastanemo, shvatimo da je život kratak i da u njemu tako kratkom učinimo sve najbolje da bi se oni koji dolaze poslije mogli ovako prisjetiti nas", kazao je Čović.

Osim događaja ispred Kosače, položeni su vijenci i održana misa zadušnica u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru, na groblju Masline, a položen je vijenac i na grobu pokojnog Joze Leutara. Misa zadušnica održana je i u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.