Odgoda izbora
27

HNS ne priznaje potez CIK-a, a ovu državnu instituciju smatraju nelegitimnim tijelom

A. D.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor BiH smatra u potpunosti neprihvatljivim postupanje Centralne izborne komisije BiH koja je jučer najavila izmjene Izbornog zakona zbog vanrednih okolnosti kojim bi se moglo odgoditi održavanje lokalnih izbora.
"Nedopustivo je da nelegalno i nelegitimno tijelo preuzima nadležnosti za koje nema nikakvog zakonskog utemeljenja postupanjem koje nije u mjerodavnosti CIK-a već izvršne i zakonodavne vlasti. Takvo ponašanje smatramo neprimjerenim, tim više što se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u složenim vremenima koja dolaze kao posljedica globalne pandemije koja je uzrokovala istovremene izazove zdravstvenim i ekonomskim sistemima", naveli su iz HNS-a.

Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH CIK-a se uvodi pojam vanrednih okolnosti koje podrazumijevaju vanrednu situaciju te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, proglašene od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, što podrazumijeva sve nivoe vlasti i utvrđuje da Centralna izborna komisija BiH ima ovlasti da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

Kako navode, bilo koja inicijativa, odluka, zaključak ili drugi akt koji donosi nezakonito i nelegitimno tijelo ne može se prihvatiti kao pravno valjan niti se po istome može postupati.

"Hrvatski narodni sabor ovim ističe neophodnu potrebu žurnih konsultacija demokratski izabranih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, kao jedinih ovlaštenih i mjerodavnih da u novonastalim okolnostima oblikuju rješenja u Izbornom zakonu glede svih pitanja koja se tiču lokalnih izbora. Konačno, HNS poziva na transparentno, demokratsko i zakonski utemeljeno djelovanje te apelira na neodgodivo i žurno odbacivanje nelegalnih i nelegitimnih tijela i akata koji su protivni zakonskim temeljima Bosne i Hercegovine", poručili su iz HNS-a