Po mjeri tri naroda
94

HNS ima konačni prijedlog zakona o javnom RTV sistemu, vjeruju u parlamentarnu podršku

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Nakon održane javne rasprave o prijedlogu zakona o javnom RTV sistemu, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora danas je usvojilo konačni prijedlog zakona koji će do kraja mjeseca biti upućen u parlamentarnu proceduru. HNS vjeruje da će pomenuti prijedlog imati podršku dovoljnog broja zastupnika u parlamentu.

"Mi smo danas verificirali prijedlog Zakona o RTV sistemu koji u svom sadržaju reflektira karakter Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda, reflektira ustavnu strukturu kao državu sastavljenu od dva entiteta i predviđa sadržaje RTV sistema od pet organizacijskih jedinica, BHRT-a kao krovnog servisa, RTV Federacije 1 sa sjedištem u Sarajevu, RTV Federacije 2 sa sjedištem u Mostaru, RTRS i peto preduzeće kao javni mrežni operater koji treba u tehničkom smislu servisirati ove jedinice", kazao je u uvodu Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, medije i sport HNS-a, još jednom je ponovio proceduru kod sačinjavanja prijedloga Zakona o RTV sistemu koji će do kraja mjeseca biti upućen u parlamentarnu proceduru.

"Važno je da mi mislimo da se kroz ovaj novi prijedlog mogu efikasno riješiti svi problemi postojećeg sistema, misleći pri tom i na tešku situaciju u kojoj se sada nalazi BHRT. Mi svojim prijedlogom definišemo šest specifičnih javnosti u zemlji, tri konstitutivna naroda, dva entiteta kao zasebne javnosti i svi građani na cijelom teritoriju BiH kao zasebna javnost. Svaka od tih javnosti treba da ima svoj servis kroz koji ona postaje primarno prisutna, vidljiva i prepoznatljiva u javnom prostoru", pojasnio je Vukoja novi prijedlog kazavši da je ovo samo nadogradnja postojećeg sistema.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je da vjeruje će postojati dovoljna podrška ovom zakonu jer on kako reče u istu poziciju stavlja sva tri konstitutivna naroda i sve građane BiH. Vjeruje da je došlo do evoluiranja u mišljenju pojedinih stranaka te da se to da već primijetiti.

Božo Ljubić je kao zastupnik u Saboru Republike Hrvatske informisao je Glavno vijeće HNS-a da se iz te susjedne zemlje u narednom periodu obogaćuje medijski prostor Bosne i Hercegovine kroz uspostava studija HRT-a u Mostaru, dopisništva u Sarajevu, a planira se uvođenje petog kanala HTV-a sa međunarodnim programom.

Ljubić je kratko prokomentarisao i osnivanja novih stranaka sa hrvatskim predznakom i mogućnosti da neka od članica HNS-a istupi iz njega kazavši da ne vidi da iko u tome ima interesa.

HNS je najavio da će u narednim danima izaći sa jednim dokumentom vezanim za promjene Izbornog zakona koji će sadržavati citate iz odluke Ustavnog suda želeći prosvijetliti bh. javnost i partnere u vlasti da bi bez implementacije pomenute odluke sljedeći izbori bili nelegitimni.