Pitanje Ustava
368

HNS dao Čavari "zeleno svjetlo" da raspusti Parlament FBiH ako želi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski narodni sabor (HNS) neće se protiviti ukoliko predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odluči raspustiti Parlament FBiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Na posljednjoj sjednici HNS-a analizirana je aktuelna politička situacija u Federaciji BiH. U tom kontekstu vođena je rasprava i o radu entitetskog organa zakonodavne vlasti koji nije uspio do 1. januara 2018. godine usvojiti budžet za 2018. godinu.

HNS je raspravljao i o odredbi Ustava Federacije BiH, koji je predsjedniku FBiH Marinku Čavari (HDZ) dao mogućnost da raspusti oba doma Parlamenta FBiH ukoliko ne uspiju usvojiti budžet entiteta prije početka budžetske godine.

Kako nam je potvrdio član predsjedništva HNS-a Mario Karamatić, u HNS-u smatraju da Čavara sam treba donijeti odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH ukoliko to želi, odnosno ukoliko smatra da će na taj način biti odblokirani procesi. Karamatić je kazao da zaključak HNS-a ne bi nazvao "zelenim svjetlom".

"Bila je rasprava na Predsjedništvu HNS-a. Čavara će postupiti prema zakonu i kako on misli da treba postupiti. Dakle, nema nametanja odluka. On prati stanje i sam će procjeniti šta je najbolje u ovom trenutku", rekao je Karamatić.

Na pitanje da li je HNS za ili protiv raspuštanja Parlamenta FBiH, Karamatić je kazao da nije ni "protiv", ali nije ni "za", odnosno da je Čavara najupućeniji u političku situaciju.

"Vidjet ćemo šta će se dalje dogoditi", zaključio je Karamatić.

Šef izvršne vlasti u FBiH za odluku o raspuštanju Parlamenta FBiH ne treba tražiti saglasnost potpredsjednika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, odnosna Milana Dunovića (DF) i Melike Mahmutbegović (SDA).

Odredba Ustava FBiH
Odredba Ustava FBiH

Opozicione stranke ranije su upozorile da u slučaju da dođe do "najcrnjeg scenarija", odnosno raspuštanja oba doma Parlamenta FBiH, sjednice domova ne bi se sazivale i organ zakonodavne vlasti ne bi uopće radio, odnosno postojao bi samo virtuelno.

Raspuštanje parlamenta sa stajališta izbornog zakonodavstva ne bi predstavljalo ništa s obzirom na to da u BiH ne postoji institut vanrednih izbora. Praktično, ukidanje zakonodavne vlasti izazvalo bi institucionalnu krizu do implementacije rezultata izbora 2018. godine.

Stranke okupljene oko HNS-a posebno su nezadovoljne stanjem u BiH nakon najave Željka Komšića da će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

HDZ je već duže vrijeme upozoravao kako su izmjene Izbornog zakona BiH prioritet za političke stranke koje slove za subjekte koji zastupaju interese hrvatskog naroda u našoj zemlji. Aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović žestoko se protivi mogućnosti da bošnjački birači ponovo Hrvatima izaberu Komšića za člana Predsjedništva BiH.