{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HNS BiH: Osporiti odluke koje ugrožavaju Hrvate

S
19.9.2011. u 20:43
0
24
HNS BiH: Osporiti odluke koje ugrožavaju Hrvate
0
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na današnjoj sjednici u Mostaru naložilo je vladama kantona s hrvatskom većinom da ne prihvataju i ospore odluke Vlade Federacije BiH /FBiH/ koje ugrožavaju interese hrvatskog naroda u BiH, te koje na neustavan način preuzimaju ustavne nadležnosti kantona.

Na sjednici je zaduženo Odjeljenje za ustavnopravna pitanja, analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća HNS-a BiH da, na tragu Rezolucije Sabora, pripremi i predloži rješenja koja se tiču izmjena i dopuna Ustava BiH, izmjena i dopuna Ustava FBiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojima će se osigurati provođenje presude u predmetu "Sejdić-Finci", uz istovremeno otklanjanje svih diskriminatorskih odredbi prema hrvatskom narodu u BiH.

Predsjedništvo HNS BiH zatražilo je hitnu uspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te insistira da se vlast "u paketu" istovremeno formira u ta dva kantona.

Osuđene su i odbačene sve aktivnosti Ministarstva za pitanja boraca u Vladi FBiH, kao i aktivnosti selektivne revizije boraca, a od kantonalnih boračkih ministarstava zatraženo je organizovanje pravne pomoći borcima kojima se svakodnevno uskraćuju prava.

Od kantonalnih vlada traži se pokretanje krivične odgovornosti radi zloupotrebe položaja i ovlaštenja od strane predstavnika Ministarstva za pitanja boraca u Vladi FBiH i ostalih lica ključenih u te postupke, saopšteno je iz HNS-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: