Raspisan konkurs
34

HNK bi komesara policije i njegovog zamjenika trebao dobiti do kraja septembra

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je godinama bez prvog čovjeka policije će imena kandidati za komesara i njegovog zamjenika do kraja septembra biti dostaviti Vladi HNK na imenovanje, jer je konkursna procedura već pokrenuta, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik Nezavisnog odora za reviziju i imenovanje direktora policije HNK Sinan Crnomerović za naš portal kaže da je tekst konkursa završen i u petak dostavljen sredstvima za takvu vrstu informiranja te istog dana objavljen u nekim novinama, dok se u srijedu objava očekuje i u Službenim novinama FBiH od kada će svi kandidati imati rok od 15 dana da konkurišu.

"Mi pretpostavljamo da neće biti velik broj kandidata s obzirom na to da u MUP-U HNK imaju svega dva čovjeka koja ispunjavaju uslove za obje pozicije, ali opet je moguće i to da ih bude mnogo jer se mogu prijaviti i kandidati sa strane", kaže Crnomerović za Klix.ba.

Nakon zatvaranja konkursa Nezavisni odbor će kako nam je pojasnio odmah pristupiti otvaranju koverata i pozvati kandidate koji su uredno dostavili dokumentaciju na intervju, gdje će im kandidati predstaviti plan i program rada za mandatni period. Nakon toga, po uobičajenoj proceduri slijedi ocjenjivanje kandidata i sužavanje na uži krug.

"Poslije obavljenog intervjua mi imamo rok od sedam dana da dostavimo imena kandidata Vladi HNK, tako da, ako 20. septembra obavimo intervju, do 27. septembra moramo dostaviti imena kandidata. Prema tome do kraja devetog mjeseca bi trebali mi u Nezavisnom odboru završiti svoj dio posla i Vladi HNK dostaviti imena kandidata na imenovanje", pojasnio je naš sagovornik.

Nakon što Vlada HNK dobije imena kandidata sjednicu može zakazati odmah ili za nekoliko dana. Prema tome, ako ne bude primjedbi na dostavljeni izbor kandidata, HNK će komesara i zamjenika policije zvanično imati krajem septembra ili samim početkom oktobra, čime će se okončati dugogodišnja trakavica, koja je uveliko otežala funkcioniranje MUP-a HNK.

Međutim, ne treba zaboraviti da ipak postoji mogućnost koja je predviđena zadnjim izmjenama zakona o Unutrašnjim poslovima, da Vlada HNK vrati prijedlog za imenovanje Nezavisnom odboru koji bi u tom slučaju trebao da ponovno raspiše konkurs.

Iako Crnomerović vjeruje da se taj scenarij neće dogoditi zbog cjelokupne situacije, te da će Vlada HNK odmah po dostavljanju imena kandidata zakazati sjednicu i imenovati komesara policije i njegovog zamjenika, kad je rješavanje ovog problema u pitanju, u Hercegovini se ne vjeruje dok se zvanično to ne dogodi.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanski kanton godinama bez komesara policije zbog previranja vladajućih SDA i HDZ, te da je ove godine upravo njihovim dogovorom izmijenjen zakon o MUP-u HNK tako da je uveden institut zamjenika komesara policije.

Time se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcioniranju kantonalne vlasti, kojim je HNK prvi u našoj zemlji s policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na ustrojstvo MUP-a FBiH.

Međutim ne treba zaboraviti ni to da Vlada HNK u tehničkom mandatu radi već četiri godine, te da su pojedini ministri već davno trebali biti penzionisani, ali ni činjenicu da se zahuktava predizborna kampanja u kojoj bi inicijatori ove priče mogli brati političke poene.

Do tada policija u HNK radi svoj posao otežano jer je operativnost MUP-a opterećena činjenicom da godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije.

Zbog toga brojni policajci ne mogu napredovati, jer im činovanja nema ko potpisati, a oni koji su stekli uslove za penziju ne mogu napustiti policijske redove, niti mladi policajci dobiti zaposlenje. Tako u policijskim redovima fali 250 policajaca i nužna je hitna reorganizacija, a hijerarhija je takva da rješenja potpisuje komesar policije kojeg HNK nema godinama.