BiH
0

Hljeb u BPK-a nije poskupio

FENA
Za razliku od većine drugih kantona, hljeb u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) još nije poskupio, potvrdio je Feni Nihad Hadžiahmetović, direktor Mlinsko-pekarske industrije "Mlin" Ustikolina.

Prema njegovim riječima ipak je došlo do poskupljenja brašna ali to, kako je kazao, nije ni približno vrtoglavim skokovima cijena u nekim drugim dijelovima BiH.

"Nastojimo zaštititi građane i naše kupce onoliko koliko je moguće od poskupljenja, čak i na našu vlastitu štetu. Mi još nećemo podizati cijene hljeba. Pratit ćemo situaciju i sačekat neko vrijeme da vidimo šta će uraditi entitetske vlade i Vijeće ministara BiH u vezi prijedloga i zahtjeva predstavnika mlinsko-pekarske industrije u BiH", kazao je Hadžiahmetović.

Prilikom susreta sa direktorom "Mlina" premijer BPK-a Salem Halilović, je najavio da je i Vlada Kantona spremna u granicama svojih mogućnosti da interventno djeluje na ublažavanje situacije bar u segmentu socijalno-ugrožene kategorije stanovništva.

"Na prvoj narednoj sjednici Vlada će donijeti zaključak kojim ćemo od Federalne direkcije robnih rezervi tražiti određene količine pšenice koje ćemo namjeniti za najugroženije kategorije. No smatram da entiteske vlade i Vijeće ministara trebaju zauzeti jasan i generalan stav po ovom pitanju kako i na koji način djelovati na ublažavanju novog udara na građane u vidu poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica", riječi su premijera BPK-a.