BiH
0

Hladnoće u Evropi i dalje uzimaju žrtve

FENA
Hladnoće u srijedu nastavljaju uzimati svoje žrtve. Samo u Ukrajini je preko 50 mrtvih, jedan dio Evrope je paraliziran, a Dunav je skoro sav zaleđen.

Bilans mrtvih od hladnoće je posebno težak u Ukrajini, gdje su vlasti saopćile da su 53 osobe umrle u posljednja 24 sata. U Poljskoj je zabilježeno 14 mrtvih od hladnoća u utorak. U posljednjih šest dana 53 osobe su umrle, a 185 od početka polarne zime.

Dok hladnoće izuzetno rastu posljednjih nekoliko dana nad sjevernom i istočnom Evropom, nove žrtve se prebrojavaju u Ukrajini, Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

U Ukrajini je zabilježeno 53 mrtvih u posljednja 24 sata, a najmanje 130 mrtvih od hladnog vala koji traje već sedmicu dana s temperaturama ispod 30 stepeni Celzijusa, saopćilo je ministarstvo zdravstva. Više od 500 osoba je hospitalizirano u posljedna 24 sata.

U Bugarskoj je pet osoba umrlo u posljednja tri dana.

Deseci beskućnika su hospitalizirani, uglavnom od promrzlina, dok su temperature pale na minus 23 stepena u Vidinu, na Dunavu.

Više od 90 posto površine rijeke, na sjeveroistoku zemlje, zaleđeno je. Škole su u mnogim regiona zemlje zatvorene.

U Njemačkoj je jedan penzioner umro od hladnoće u Kelnu, u noći s utorka na srijedu, čime se ukupan broj žrtava od hladnog vala popeo na šest od nedjelje.

Gruzija nastavlja da se smrzava. Velike hladnoće sprečavaju popravak ruskog gasovoda koji snabdijeva Gruziju gasom. Ekipe se stalno mijenjaju jer temperature padaju ispod 20 stepeni, a puše jak vjetar.

U Gruziji su mnogobrojni regioni ostali bez gasa. Potrebe glavnoga grada Tbilisija samo djelimično zadovoljavaju, zahvaljujući gasu koji dolazi iz Azerbejdžana. Međutim, električna mreža je često u kvaru zbog preopterećenosti.

U Rumuniji je 27 osoba umrlo u posljednjih pet dana zbog polarne hladnoće koja vlada ovom zemljom, saopćilo je rumunsko ministarstvo zdravstva.

Hiljade osoba je bez grijanja, posebno na sjeveru zemlje, dok je isporuka ruskog gasa u srijedu, treći dan uzastopno, bila nedovoljna.

U centralnom dijelu zemlje temperature su pale na minus 32 stepena u noći s utorka na srijedu.

Premijer Calin Taricenau je pozvao zvaničnike sektora za gas da pronađu alternativna rješenja kako bi se zadovoljili zahtjevi za povećanom potrošnjom.

Loše vrijeme s velikim sniježnim padavinama i jakim vjetrom već drugi dan izaziva velike probleme u Grčkoj, gdje je oko 300 sela i manjih gradova ostalo bez struje.

Na sjeveroistoku Grčke zabilježena je temperatura od minus 12 stepeni Celzijusa.

Grčko ministarstvo saobraćaja je pozvalo vozače da u narednih 12 sati izbjegavaju glavni autoput u centralnom dijelu zemlje zbog loših vremenskih uvjeta.

Obilne sniježne padavine poremetile su i saobraćaj širom Turske, a dvoje ljudi je u toj zemlji umrlo od hladnoće. Hiljade sela na istoku Turske ostalo je bez struje zbog lošeg vremena.

Dugoočekivano otopljenje koje su najavili meteorolozi nastupilo je danas u glavnom gradu Rusije, pa će temperatura u Moskvi iznositi između minus 11 i 13 stepeni, a u naseljima Moskovske oblasti do 16 stepeni Celzijusovih ispod nule.

Hidrometeorolozi su saopćili da se sibirski anticiklon, koji je od početka januara zahvatio praktično cijelu Rusije i okovao je ledom, pomjerio na zapad.

Od početka zime samo je u Moskvi umrlo 135 ljudi, mahom beskućnika.