BiH
8

HKD Napredak uručio stipendije za 15 studenata iz čitave BiH

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Kamernom teatru 55 je danas u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak održano svečano potpisivanje i uručenje stipendija od po 500 eura za 15 studenata iz BiH, kao i testiranje kandidata za Ljetnu akademiju u Beču - priliku da unaprijede svoje znanje njemačkog jezika.

Filip Zloušić, predsjednik HKD Napredak Austrija, glavne podružnice u Beču, je kazao kako su stipendisti, umjesto putem konkursa, birani selekcijom najaktivnijih članova u njihovim podružnicama širom Bosne i Hercegovine.

"Dijeleći stipendije ispunjavamo elementarnu prvobitnu zadaću HKD Napredak, a to je pomagati mladima da kroz obrazovanje i učenje dođu do boljeg života, kako oni, tako i šira zajednica u kojoj žive. Naše stipendije uglavnom idu za Bosnu i Hercegovinu i to je normalno jer odatle potječemo i tu je potreba veća", kazao je Zloušić za Klix.ba, dodavši kako su u proteklih 20 godina podijelili 220 stipendija, što je u prosjeku 11 stipendija godišnje.

Jedna od dobitnica stipendije je Josipa Penava, koja dolazi iz Posušja i studentica je četvrte godine Hrvatskog jezika i književnosti i arheologije. Kaže kako će ova stipendija pomoći njoj i njenim roditeljima koji su dosta truda uložili u njeno školovanje.

Dragan Vidović iz Zenice je student četvrte godine na Odsjeku za historiju Univerziteta u Sarajevu. Kaže kako će mu ova stipendija dosta pomoći u izradi magistarskog rada za koji je potrebno opširno i studiozno istraživanje. Dodaje kako je tema njegovog rada društvene prirode i bavi se temom bivše Jugoslavije, te za cilj ima dati "novi pogled na Jugoslaviju".

Hrvoje Grubešić iz je iz Posušja i studira računarstvo u Mostaru. Stipendija će mu pomoći u plaćanju smještaja. Kaže kako voli programiranje i kompjutere i nada se da će u toj oblasti u budućnosti biti posla.

HKD Napredak u Beču organizuje i 17. po redu Ljetnu akademiju, koja će biti održana od 9. do 28. augusta 2015. godine. Akademija je namijenjena maturantima, studentima i postdiplomcima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i ostalih zemalja regije i u tri sedmice nudi raznovrstan, kvalitetan i intenzivan program kroz učenje njemačkog jezika, organizirane posjete, razgledanja i upoznavanje najvažnijih znamenitosti Beča i Austrije.

Cijena Akademije iznosi 1.600 eura po polazniku, a članovi HKD Napredak plaćaju iznos od 800 eura, a ostali 1.000 eura. Razliku subvencionira HKD Napredak – Fond "Jukić".

Martina Matošević iz Jajca je po struci diplomirana ekonomistica, a fakultet je završila u Zagrebu. U razgovoru za Klix.ba kaže kako posljednje dvije godine ima želju da upiše postdiplomski studij u Beču i smatra kako je ova Akademija dobra prilika da se njeno znanje njemačkog proširi i unaprijedi na najbrži i najkvalitetniji način.