29 godina na čelu
17

HKD Napredak bira novo rukovodstvo: Ko će naslijediti Franju Topića?

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" danas bira, na sjednici Skupštine u Sarajevu, novog predsjednika i dopredsjednika te članove Središnje uprave, Nadzornog odbora i Suda časti.

Funkciju predsjednika tog udruženja 29 godina uspješno je obnašao prof. dr. Franjo Topić.

Prije današnje sjednice Topić je naglasio da nije lako sve te godine sažeti. "Napredak" je, kaže, prošao teško vrijeme obnove, a tokom rata u BiH najvažnije im je bilo održavati ljudima nadu, prisjetio se kulturnih događaja koje su organizirali i u tim uvjetima, te obroka što ih je u tri i pol godina rata Središnjica u Sarajevu osigurala zajedno s Bogoslovijom. Od obnove rada, podijelili su i dosta stipendija.

Ističe da je "Napredak" u 2018. godini priredio 547 manifestacija, a u 28 godina bilo je 9.993 manifestacije. To je, kaže, veliko kulturno bogatstvo.

"Svi trebamo biti ponosni. Potrebni su nam što bolji i što kvalitetniji ljudi", naglasio je Topić u izjavi novinarima.

Sadašnji dopredsjednik HKD "Napredak" i jedan od kandidata za novog predsjednika tog društva Nikola Čiča nada se da će novi ljudi "udahnuti novi vjetar" i nastaviti s aktivnostima koje su i dosad obilježavale rad tog društva, ali i pokrenuti nešto novo u skladu sa suvremenim izazovima.

"Moramo raditi na jačanju podružnica ali i osnivanju novih. 'Napredak' je pred početak Drugog svjetskog rata imao više od 155 podružnica, danas ima 66. Ojačati i brend 'Napretka' koji je itekako prepoznatljiv i u skladu s tim pokušati definirati i ulogu 'Napretka' u narednom periodu", istaknuo je Čiča u izjavi novinarima, prije Glavne skupštine HKD 'Napredak'.

Glavnoj skupštini, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, prisustvuju predstavnici i članovi Napretkovih podružnica. To je prilika da se na jednom mjestu čuje glas o radu i uspjesima Napretkovih djelatnika te da se kroz formalne i neformalne susrete i druženja razmijene mišljenja i iskustva.

HKD "Napredak" osnovan je 1902. godine, član je UN-ovih nevladinih udruženja, sa više od 20.000 članova u 63 podružnice i četiri povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. HKD 'Napredak' obnovio je rad 1990. godine.

Glavna izborna skupština Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" održava se u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, a prisustvuju brojni uglednici iz raznih oblasti javnog života BiH i inozemstva.

Današnjem skupu, među ostalima prisustvuje i jeruzalemski patrijarh u mirovini mons. Fouad Twal, koji će nakon završetka Skupštine, u 18 sati, služiti svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda.