{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HKBiH: Vlasti u BiH još nisu učinile ništa na oslobađanju tzv. alžirske grupe

F
17.1.2008. u 13:21
0
0
HKBiH: Vlasti u BiH još nisu učinile ništa na oslobađanju tzv. alžirske grupe
0
HKBiH: Vlasti u BiH još nisu učinile ništa na oslobađanju tzv. alžirske grupe
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH (HK) povodom šestogodišnjice od deportacije tzv. alžirske grupe vlastima SAD-a apeliro je danas još jednom na vlasti u našoj zemlji da učine sve da bi se zaštitila ljudska prava pripadnika ove grupe.
U saopćenju HK u BiH navodi se da vlasti trebaju da izrade takve mehanizme revizije državljanstava i protjerivanja iz zemlje koji bi bili zasnovani na poštovanju ljudskih prava i sloboda i poštovanju međunarodnih konvencija čija je primjena obavezujuća za BiH.

HK podsjeća da su brojne međunarodne instance, vladine i nevladine, uključujući tijela Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope, nedvojbeno konstatirale da je čin izručivanja tzv. alžirske grupe predstavljao grubo kršenje ljudskih prava i sloboda.

Ova organizacija za ljudska prava navodi da je BiH povrijedila međunarodne konvencije na čije poštovanje se obavezala, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama i Konvenciju o smanjenju broja osoba bez državljanstva.

-Najgrublje povrede koje su tom prilikom učinjene su samovoljno i protivpravno oduzimanje državljanstva i izručenje državi u kojoj postoji smrtna kazna i opasnost od primjene torture i drugih nehumanih i ponižavajućih postupanja, ističe HK u BiH.

Također, dodaje da BiH nije učinila ono na šta je bila obavezna da bi se izdjejstvovalo oslobađanje i vraćanje ovih osoba u BiH.

HK izražava zabrinutost i što se proces oduzimanja državljanstava, na način koji ne vodi računa o međunarodnom pravu i standardima u oblasti ljudskih prava i dalje nastavlja.

-Osuđujemo i najavljene ekstradicije koje nisu u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Konvencijom o pravima djeteta koje se, uz ostale standarde, dovode ozbiljno u pitanje, navodi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.

Prije šest godina 17. januara 2002. godine, tadašnje vlasti u BiH izručile su pripadnike tzv. alžirske grupe vlastima SAD-a i oni se od tada nalaze u zatvoru Gvantanamo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: