BiH
0

HKBiH oštro osudio napad na novinara Sanjina Bećiragića

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH (HK) najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Federalne televizije Sanjina Bećiragića kojeg je u obavljanju njegove profesionalne dužnosti povrijedio načelnik Odjela za osiguranje lica i objekata u federalnoj policiji Jozo Andžić.

U HK smatraju nedopustivim da se u ovoj zemlji danas dovodi u pitanje sloboda informiranja i pravo svih da budu objektivno i blagovremeno obaviješteni o svim relevantnim činjenicama vezanim za rad javnih ustanova i preduzeća.

Jedno od elementarnih ljudskih prava je sloboda izražavanja koja je ovim aktom ozbiljno dovedena u pitanje, ističe se u saopćenju ove organizacije.

Pozdravljaju adekvatnu i blagovremenu reakciju premijera Federacije BiH, ministra unutrašnjih poslova i Vlade te očekuju da će izvršti dato obećanje i primijeniti zakon, utvrditi činjenice i adekvatno sankcionirati počinioce ovog djela.

HK u BiH također podržava i ohrabruje novinare da se temeljito i istraživački bave krupnim problemima bolesnog bh. društva, te svojim profesionalizmom doprinesu izlasku zemlje iz nimalo zavidne situacije.