CCI
0

Hitno usvojiti zakon o sukobu interesa FBiH

FENA
Centri Civilnih Inicijativa (CCI) u povodu najavljene vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH koja će biti održana u petak, 24. oktobra, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, apeliraju na sve delegate Doma naroda da ovaj zakon konačno usvoje.

Podsjećaju da su Vlasti FBiH jedine u državi (pomenuti zakoni postoje na državnom, nivou RS-a te u Disktriktu Brčko) nisu usvojile predmetni zakon, a bile su dužne to učiniti još prije pet godina.

S obzirom da Centralna izborna komisija (CIK) BiH od januara 2008. više ne nadzire provedbu Zakona o sukobu interesa na nivou entiteta i kantona, u FBiH već deseti mjesec, postoji pravni vakuum po pitanju reguliranja ove oblasti, stoji u saopćenju CCI-a.

CCI smatra da će FBiH, u slučaju da se demontracija neodgovornosti u Parlamentu FBiH po ovom pitanju nastavi, doći u situaciju da se i u vlasti formiranoj na rezultatima završenih lokalnih izbora, nastavi neprihvatljivo i nemoralno ponašanje i da političari koji su u sukobu interesa postanu trajna kočnica za donošenje ovog zakona koji bi sankcionirao njihovo ponašanje.

"Neprihvatljivo ponašanje nekih političara koji koriste navodni trenutni pravni vakum bi, ovim zakonom, konačno nedvosmisleno bilo proglašeno protuzakonitim te ne bi podlijegalo samo etičkim i moralnim normama", saopćeno je danas iz CCI-a.