Inicijativa građana BiH
0

Hitno ukinuti PDV na humanitarne pozive

Sarajevo-x.com
Uslijed vrlo učestalih situacija nemogućnosti liječenja građana BiH koji imaju akutne zdravstvene probleme, ponekad izazvane i nesposobnošću naših zdravstvenih radnika ili nepravovremenom intervencijom, grupa građana se spontano organizovala i pokrenula inicijativu za olakšano prikupljanje novca za njih.

Inicijativa je podržana peticijom naslovljenom na Vijeće Ministara BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, Vladu FBiH, Vladu RS, Parlament FBiH i Narodnu skupštinu RS.

Tekst inicijative glasi:

Zbog teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini bolesne osobe, a najčešće roditelji teško oboljele djece, su prisiljeni organizovati razne humanitarne akcije u kojima prikupljaju novac za njihovo liječenje. Jedna od najpopularnijih i najefikasnijih humanitarnih akcija je prikupljanje novca putem humanitarnih telefona preko kojih obični građani, često i oni teškog imovinskog stanja, pozivom na određeni telefonski broj doniraju 1-3 KM za liječenje neke osobe.

Sramota je što država, umjesto da podrži humanost naših građana i ohrabri ih da što masovnije učestvuju u tim akcijama, na račun jedne od najljepših ljudskih osobina – humanosti i "preko leđa" teško bolesne djece izvlači profit tako što naplaćuje PDV na ovu aktivnost i dopušta telekom operaterima da uzimaju proviziju na svaki poziv. Ako je BiH spala na to da puni svoje budžete čak i na ovaj način i ako ne ukine odmah ove neljudske namete na humanost, onda smatramo da je naša država definitvno doživjela totalnu moralnu propast.

Zbog svega navedenog, mi potpisani građani tražimo sljedeće:

  1. Da Vijeće ministara BiH hitno u parlamentarnu proceduru uputi zahtjev za ukidanje PDV-a na humanitarne telefone.
  2. Da Parlamentarna skupština BiH po hitnom postupku ukine PDV na humanitarne telefone.
  1. Da Vlada FBiH i Parlament FBiH hitno nalože telekom operaterima da odmah prekinu uzimanje pristupnih taksi i provizije na pozive ostvarene putem humanitarnih telefona, a da eventualne tehničke troškove ovih akcija pokriva iz svojih budžetskih i nebudžetskih sredstava, kao i da im nalože da po završetku neke akcije što prije prebace prikupljeni novac osobi za koju je akcija pokrenuta.

Iz Inicijative građana BiH poručuju da kad već država nije bila u stanju regulisati zdravstveni sistem i svim građanima, koji godinama uredno izmiruju svoje obaveze prema zavodima zdravstvenog osiguranja, omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, onda je najmanje što mogu učiniti otvoriti kanal za "nesistemsko" djelovanje dobronamjernih građana.

Peticiju podrške možete potpisati online na ovom linku, a možete se priključiti i Facebook grupi "Zahtjev za ukidanje PDV-a i provizije za humanitarne telefonske brojeve".

Građani apeluju i na kooperaciju između agencija nevladinog sektora koje se bave humanitarnim radom, kao i na sektor informisanja da posveti mnogo više pažnje ovim pitanjima te da se detaljno istraže uslovi i regulative pod kojima telekom operateri posluju.