CCI
0

Hitno prilagoditi domaće zakone o igrama na sreću evropskoj praksi

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da se neprimjerena legislativa u vezi s igrama na sreću i distribucija budžetskog novca iz ovog izvora neizostavno veže i uz sve češće postavljeno pitanje pravednosti, transparentnosti i sistematičnosti finansiranja nevladinih organizacija.

Ispravna upotreba zakona o igrama na sreću i uvođenje mehanizma koji bi omogućio fizičkim i pravnim subjektima da usmjere određeni dio vlastitog poreza na prihod i dobit u socijalne, humanitarne i slične svrhe prema vlastitom izboru, omogućilo bi održivost nevladinog sektora i ispunjavanje njegove primarne uloge - da bude veza između građana i vlasti te da bude korektiv iste te vlasti, stav je CCI-a.

Ova organizacija danas je organizirala okrugli sto o temi “Gdje ide novac od igara na sreću?”, na kojem je učesvovalo više od 30 predstavnika najrelevantnijih nevladinih organizacija u BiH.

-Ovo je početak kampanje za poboljšanje samoodrživosti civilnog sektora u BiH da bi mogao ispuniti svoju svrhu, bez da bude predominantno finansiran od inozemnih donatora i bez da bude plašt za finansiranje i podršku političkim strankama, istaknuo je Adis Arapović, menadžer projekta CCI-a.

On navodi da komparativna analiza domaće legislative s onom iz zemalja u okruženju i EU nameće zaključak da je potrebno hitno prilagoditi domaće zakone o igrama na sreću i dio zakona o oporezivanju potrebama građana, krajnjih korisnika i evropskoj praksi.

CCI su tokom godine počeli implementaciju više aktivnosti vezanih za unapređenje pravnog okvira i finansijske održivosti organizacija i udruženja koje se bave socijalnom, humanitarnom i bliskim djelatnostima.

Sličan skup će naredne sedmice biti održan i u Banjoj Luci, gdje će se okupiti nevladine organizacije iz te regije, najavljeno je iz CCI-a.