BiH
0

Hitno poništiti odluku o zabrani mirnog okupljanja

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
14 nevladinih organizacija poslalo nam je obavještenje u kome zahtjevaju poništenje odluke o zabrani mirnog okupljanja, a koje je glavna tema danas u Sarajevu.

U njihovom dopisu stoji: "Nevladine organizacije izražavaju gnušanje i najoštrije osuđuju zabranu mirnog protestnog ukupljanja građana/građanki Sarajeva najavljenog za 6. april. Ova odluka policije KS predstavlja kršenje međunarodnog prava, ustava koji važe u ovoj zemlji i elementarnih normi na kojima se temelje demokratska i ljudska prava."

"Vlast Kantona Sarajevo je nedavnom odlukom o faktičkom uvođenju policijskog časa za maloljetnike pokazala kojim putem namjerava ići. Reakcija vlasti na opravdano nezadovoljstvo i iskazani bunt građana je uvođenje restriktivnih mjera i sužavanje prostora sloboda što je svojstveno autoritarnim i dikatatorskim režimima," navodi se u nastavku saopštenja.

Nevladine organizacije: ACIPS, Centri civilnih inicijativa (CCI), Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar "Žena i društvo“, CEPOS, Fond otvoreno društvo BiH, Fondacija CURE, Global Rights, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, IBHI BiH Inicijativa i civilna akcija (ICVA), Pokret Dosta!, Transparency International BiH i "Zašto Ne" dopis završavaju pozivom na okupljanje: "Zahtijevamo od nadležnih vlasti da odmah ponište odluku o zabrani mirnog okupljanja na dan kada Sarajevo slavi godišnjicu slobode i molimo međunarodne organizacije koje baštine vrijednosti ljudskih prava da dignu svoj glas protiv ovog ataka na slobodu udruživanja i mirnog okupljanja."