|

Hitno poduzeti sve mjere za umanjenje štete nakon zagađenja Spreče

Hitno poduzeti sve mjere za umanjenje štete nakon zagađenja Spreče
23
S
SRNA
3.5.2018. u 10:03
16
komentara
23

dijeljenja
Hitno poduzeti sve mjere za umanjenje štete nakon zagađenja Spreče
Zbog razmjera posljedica izlivanja otrovnih materija u rijeku Spreču, Sportsko ribolovno društvo "Riba" iz Bijeljina pozvalo je sve nadležne na hitno preduzimanje mjera za umanjenje štete nakon ove ekološke katastrofe.
"Nakon širenja zagađenja u rijeku Bosnu, sa mogućnošću da se zagađenje proširi i rijekom Savom, pozivamo sve nadležne organe, inspekcijske službe i institucije u Republici Srpskoj da neodložno preduzmu sve zakonom predviđene mjere u cilju umanjenja štetnih posljedica", navodi se u saopštenju.

Ribolovci traže i utvrđivanje odgovornosti, sankcionisanje odgovornih i preduzimanje mjera za adekvatnu nadoknadu štete izazvane ovom ekološkom katastrofom.

Bijeljinsko udruženje pozvalo je i najodgovornije u rukovodstvu Sportskog ribolovnog saveza RS da neodložno i hitno sazovu vanredne sjednice nadležnih organa saveza kako bi se raspravljalo isključivo o ovom zagađenju.

"Smatramo da je ovo već moralo biti učinjeno kako bi sa svoje strane ovaj savez, što mu je i obaveza, što više mobilisao javnost, medije i građanstvo da što brže i adekvatnije reaguju u pokušaju da se umanje posljedice ove ekološke katastrofe", zaključuje se u saopštenju.

Općinski Štab civilne zaštite Lukavac proglasio je stanje tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na odlagalištu taloga "Bijelo more" preduzeća Sisecam soda Lukavac koji je izazvao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nasip je pukao 27. aprila, nakon čega je određena količina bazne materije iz ove taložnice poplavila obližnje zemljište, a dio je završio u vodotoku Spreče.

Proteklih dana dežurne službe potpuno su zaustavile curenje i u toku je sanacija pukotine na nasipu.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...