Politička kriza
35

Hitne sjednice umjesto redovnih novi trend u Vladi FBiH

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavila je praksu zakazivanja hitnih sjednica na kojima se nalaze tačke dnevnog reda koje bi u pravilu trebale biti razmatrane na redovnim sjednicama.

Trend hitnih sjednica nastao je usljed žestokih turbulencija u vladajućoj koaliciji koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB).

Još od 15. februara ove godine izvršna vlast entiteta FBiH zasjeda isključivo "hitno", a prema svim procjenama ne nazire se kraj ovakvoj praksi s obzirom na to da je iz Vlade Federacije BiH danas najavljena nova hitna sjednica izvršne vlast.

Vlada Federacije BiH je od 15. februara do 29. marta održala pet hitnih sjednica i to 104., 106., 107., 108. i 109. hitnu sjednicu, a za sutra je najavljena i šesta, odnosno 110. hitna sjednica.

Na zvaničnoj internet stranici Vlade FBiH nije navedeno da je uopće održana 105. hitna sjednica, a kako smo ranije pisali razlog za to je pokušaj prikrivanja evidentnih neslaganja unutar izvršne vlasti FBiH. Naime, 105. hitna sjednica završena je tako što su ministri iz reda HDZ-a BiH odbili podržati usvajanje tačaka dnevnog reda. S obzirom na to da je interni dogovor u Vladi FBiH da se ministri ne preglasavaju prilikom usvajanja tačaka, sjednica je prekinuta bez glasanja.

Kamen spoticanja redovnog rada izvršne vlasti jeste imenovanje Šerifa Isovića za direktora Porezne uprave Federacije BiH, čemu se protive ministri iz reda HDZ-a i SBB-a. Naime, ministri iz HDZ-a na posljednjoj redovnoj sjednici održanoj 8. februara 2018. godine tražili su da se poništi javni konkurs za izbor direktora Porezne uprave FBiH, zbog čega je premijer FBiH Fadil Novalić prekinuo sjednicu poručujući kako je to uradio s ciljem zaštite zakonitosti rada.

Javnost je jučer informisana da je Općinski sud u Sarajevu zabranio poništenje konkursa na kojem je Šerif Isović izabran kao najbolji kandidat za direktora Porezne uprave FBiH.

"Određuje se mjera osiguranja kojom se zabranjuje protivniku osiguranja Federacije BiH Vladi FBiH donošenje odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH od 15. juna 2017. godine, kao i poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u vezi s tim do okončanja sudskog postupka", stoji u rješenju.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić u međuvremenu je predložio koalicionim partnerima da se do kraja mandata ne bave imenovanjima, odnosno kadroviranjem. Navodno su takvu opciju odbacili predstavnici HDZ-a i SBB-a koji insistiraju da Vlada FBiH završi određena imenovanja.

Riječ je prije svega o imenovanjima koja se odnose na Poreznu upravu FBiH, Federalnu upravu policije (FUP), Razvojnu banku FBiH i Radio-televiziju Federacije BiH. HDZ-u je također sporna i odluka Fadila Novalića da uskrati podršku Mati Žariću u borbi za funkciju generalnog direktora Elektroprijenosa BiH.

"Gospodin Žarić izgubio je povjerenje dioničara iz Federacije BiH. Shodno tome on nema podršku za nastavak obavljanja dužnosti generalnog direktora, jer bi svako drugo postupanje predstavljalo povredu ravnopravne zastupljenosti konstituvnih naroda, utvrđene Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH", napisao je Novalić u informaciji organima upravljanja Elektroprijenosa BiH - Elektroprenosa BiH a.d. Banja Luka koju je uputio u svojstvu člana Skupštine Elektroprijenosa BiH iz Federacije BiH.

Mate Žarić je neko ko važi za osobu veoma blisku HDZ-u BiH i predsjedniku ove stranke Draganu Čoviću. U periodu od 1995. do 1996. godine obavljao je poslove direktora u JP Parkovi prirode Blidinje. Od 1997. do 1999. godine paralelno je obnašao dužnost ministra prometa i veza HNK i dužnost zamjenika ministra civilnih poslova i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Vlada Federacije BiH nastavi trend održavanja hitnih sjednica, u skorije vrijeme izvršna vlast dovest će se u situaciju da je u mandatnom periodu održala više hitnih nego redovnih sjednica. Trenutno taj broj iznosi 138 redovnih sjednica naprema 110 hitnih sjednica.