BiH
2

Hitne pomoći pune pacijenata nakon ujeda krpelja

Piše: J. H.
Krpelj
Krpelj
Posljednjih dana u hitne pomoći širom naše zemlje sve više se javljaju pacijenti sa ujedima krpelja. Stručnjaci kažu da nema potrebe za panikom.

Prvi proljetni dani, povećanje temperature i dužina dana zadali su velike probleme ljubiteljima prirode koji, sve češće, traže pomoć od ljekara kada se radi o ujedima krpelja. Sena Softić-Taljanović, direktorica sarajevske Hitne pomoći, kaže da nema razloga za paniku.

"Proteklog vikenda imali smo 14 ugriza pasa i oko 50 ujeda krpelja. Najčešće se primijete tamo gdje je najtanja koža i gdje ima vlage, ispod pazuha, prepona, na trbuhu, pregibima na potkoljenicama i podlakticama", kaže Softić-Taljanović za portal Klix.ba.

Ona preporučuje da osobe koje idu na izlete u prirodu ili rade u baštama i vrtovima, nose pamučnu odjeću dugih rukava i pantalone.

"Kad se vrate iz prirode, da odjeću skinu u kupatilu i pažljivo pregledaju svoje tijelo. Savjetujemo da ljudi laici ne pokušavaju sami vaditi krpelje iz tijela zbog nožica i glave, koji mogu ostati ispod kože. Neka se jave svom ljekaru ili u prvu ambulantu da to izvadi profesionalac", pojašnjava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, još uvijek nema pokazatelja da su osobe zaražene nakon ujeda krpelja.

"Nakon ujeda javlja se blago crvenilo na koži i svrbež. Ne treba praviti paniku, jer je krpelja uvijek bilo i uvijek će ih biti. Sada su učestali jer prelazimo iz jednog u drugo godišnje doba, mnogo je vlage i kiše koji pogoduju razvoju krpelja", dodaje direktorica sarajevske Hitne pomoći.