Ima li dovoljno ruku?
21

Hitna sjednica Parlamenta BiH: Hoće li SDA i SDS konačno okončati petogodišnju "ljubav"

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Za danas je zakazana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izmjene Poslovnika o radu. Nakon jučerašnjeg dogovora u Predsjedništvu BiH za deblokadu formiranja vlasti uspjeh današnje sjednice pod velikim je znakom pitanja.

Inicijatori sjednice su SDS i PDP, a prvi čovjek Srpske demokratske stranke Mirko Šarović do danas je bio uvjeren da će za izmjene Poslovnika o radu imati 27 ruku, što je dovoljan broj da se krene u promjene koje bi trebale omogućiti normalan rad ovog organa državne zakonodavne vlasti.

Pored Klubova SDS-a i PDP-a Šarović je računao na podršku zastupnika iz Klubova SDP-a, DF-a, SBB-PDA i Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok. Prostom računicom, riječ je o 18 glasova, a da bi se brojalo do 27 potrebna je i naklonost Kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA bira stranu - SDS ili SNSD

Kako saznaje Klix.ba, poslanici SDA u utorak su bili spremni glasati za izmjene Poslovnika o radu. Veliku enigmu u njihovo današnje glasanje unio je jučerašnji dogovor članova Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara za Vijeće ministara BiH te još važnije pronalazak kompromisnog rješenja o dokumentu koji će biti poslan u NATO.

Tako je dogovoreno da "Program reformi BiH" ide u Brisel umjesto Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), iako i dalje nije poznat sadržaj dokumenta o kojem su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik pronašli zajednički jezik.

Postignuta rješenja i otopljavanje odnosa u Predsjedništvu BiH automatski je znak otopljavanja odnosa na relaciji SNSD - SDA, što će dovesti u znak pitanja podršku zastupnika SDA inicijativi Mirka Šarovića i Branislava Borenovića za izmjene Poslovnika u radu.

U izmjenama poslovnika predlaže se da ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama, jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog poslovnika na prijedlog Кolegija doma.

Izmjene za otklanjanje blokada u budućnosti

Tako se na ovaj način, kako su naveli, pojednostavljuje procedura formiranja stalnih komisija Zastupničkog doma.

"Nakon toga predsjedavajući je dužan da u roku od tri dana sazove posebnu sjednicu. Vjerujem da imamo podršku najmanje 27 zastupnika, neki od njih su već potpisali našu inicijativu, tako da smatram da ćemo za ovu odluku imati mnogo više od natpolovične većine", kazao je Šarović.

Tek nakon što su zastupnici SDS-a i PDP-a podnijeli prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon skoro godinu blokade, odlučio je popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a bez kojih nije moguć rad državnog organa zakonodavne vlasti.

Iz SNSD-a su naveli da su to uradili jer smatraju navedeni prijedlog izmjena poslovnika štetnim po interese RS-a.