BiH
0

Hitna procedura Zakona o ustanovama socijalne zaštite djece i omladine

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputit će za dan-dva u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku nacrt zakona kojim želi urediti stanje u oblasti ustanova koje se brinu o zaštiti djece ili omladine s takozvanim posebnim potrebama.

Službeni naziv ovog teksta je Nacrt zakona o preuzimanju osnivačkih prava nad ustanovama socijalne zaštite od interesa za Federaciju. Vlada ga je utvrdila jučer na sjednici u Tuzli.

Prema današnjoj izjavi Agenciji Fena federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, ovim tekstom su obuhvaćene pravne osobe - zavodi u Pazariću, Fojnici - Bakovićima, zavod Hum u Sarajevu i Zavod za zaštitu ženske omladine u Ljubuškom.

Jelečević se nada da će predloženi zakon ugledati svjetlost dana za mjesec ili mjesec i po dana. Naglašava da će biti upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku zbog nagomilanih problema i vrlo teške pozicije već desetak i više godina u koje su ove ustanove, kako navodi, zapale zbog neriješenih statusnih pitanja.

  • Najnoviji slučaj sa Zavodom u Pazariću kulminirao je određenim problemima u vođenju te ustanove, lošim međuljudskim odnosima itd. Da bismo izbjegli neželjene situacije koje idu na štetu osnovne funkcije - zaštite invalidnih osoba, djece, omladine itd., žurimo s donošenjem zakona da bismo mogli imenovati uprave u svim ovim ustanovama, a onda da bi one mogle dobiti ravnateljstva, odnosno da bismo otklonili probleme na ovoj razini.

Drugo, zakonom se želi postići veća skrb Federacije u materijalnom smislu za njihovo funkcioniranje, a treće, oni su imovina FBiH koja nije neznatna, odnosno naslijeđe imovine iz bivše socijalističke republike BiH. Prema tome, mi ovim zakonom također štitimo državnu imovinu u Federaciji od eventualne loše, nakaradne privatizacije - riječi su ministra Jelečevića.

On smatra da će Federalni parlament podržati hitnu proceduru ovog teksta. Za takvu proceduru se zalažu i on i Vlada, kazao je.