Za veću sigurnost pacijenata
0

Hitna pomoć Sarajevo dobila tri nova vozila

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Zlatko Vuković simbolično je danas uručio ključeve direktorici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Seni Softić - Taljanović i tako ozvaničio nabavku tri ambulantna vozila za potrebe te medicinske ustanove.

Radi se o vozilima koja su nabavljena zajedničkim ulaganjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tako je obnovljen vozni park Zavoda, povećana sigurnost korisnika usluga i medicinskog osoblja te umnogome unaprijeđen rad te medicinske ustanove.

Direktorica Softić-Taljanović precizirala je da je resorno kantonalno ministarstvo izdvojilo 60.000 KM, a ostatak novca dijelom je Zavod osigurao iz vlastitih sredstava koja su ostvarena po osnovu Ugovora o realiziranim servisnim uslugama, uštedama u tekućem poslovanju koje neće ići na štetu pacijenata, a dijelom iz donacija društveno-političkih zajednica i privrednika.

Direktorica Zavoda naglasila je da je jedno, od tri nabavljena ambulantna vozila, u potpunosti opremljeno sofisticiranom medicinskom opremom za pružanje hitne medicinske pomoći. Ista oprema bi, do kraja godine, trebalo da bude nabavljena i za preostala dva vozila.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u svom voznom parku ima tridesetak vozila. Prosječna starost vozila Hitne pomoći je deset godina i tri mjeseca. U Zavodu se koriste i vozila koja su stara više od 15 godina, a neka od njih su prešla više od 600.000 kilometara gradske vožnje. Ambulantna vozila Hitne pomoći Kantona Sarajevo godišnje prelaze oko milion kilometara.

Ministar Vuković danas je pohvalio rad i napore uposlenika Zavoda te obećao nastaviti suradnju i, prema finansijskim mogućnostima, pomoć toj medicinskoj ustanovi.

Po standardima i normativima, za područje Kantona Sarajevo u toku 24 sata, potreban je minimalno 21 medicinski tim od čega devet u dnevnoj i 12 timova u noćnoj smjeni.