U Mis Irbinoj ulici
580

Hitna pomoć sada će biti još bliža građanima Sarajeva, u centru grada otvoren novi punkt

Piše: S.H.P.
Punkt Hitne medicinske pomoći Općine Centar otvoren je danas u Mis Irbinoj ulici na broju 20. Cilj otvaranja jednog ovakvog punkta bio je da mobilni tim ljekara bude što bliži životno ugroženim pacijentima.

Direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo, Adem Zalihić kazao je da Hitna pomoć ima svoje punktove u gotovo svim vangradskim i gradskim općinama, te da je veoma bitno da jedna od najfrekventnijih općina u Kantonu Sarajevo ima jedan ovakav punkt jer će od njega koristi imati i građani Općine Stari Grad.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi smo prošle godine krenuli u realizaciju projekta otvaranja punkta Hitne medicinske pomoći u Općini Centar. Vrijedno je spomenuti da osim ovog punkta imamo punktove u vangradskim i gradski općinama izuzev općine Stari Grad, što implicira da će i građani općine Stari Grad imati koristi od ovog punkta. Ono što je krucijalno kazati u funkcionisanju Hitne medicinske pomoći jeste to da smo mi medicinsko-terenske ekipe. Mi idemo na teren i zbrinjavamo vitalno ugoržane pacijente, pacijente kojima je dakle ugrožen život. Moramo istaći da je naš glavni neprijatelj vrijeme, a otvaranjem ovog punkta mi dobijamo na vremenu da smo što bliže našem pacijetu. Naša misija glasi što prije do pacijenta", rekao je Adem Zalihić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Kantona Sarajevo, Karolina Karačić kazala je kako je Vijeće uspjelo po veoma povoljnim uvjetima obezbijediti prostor i opremu za Hitni medicinski punkt.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo inicijativu koju je dao Zdravstveni savjet jer smo smatrali da je Općina Centar sa svojom važnošću i frekventnošću, posjećenošću turista zaista zaslužila da ima jedan ovakav objekat. Istakla bih da smo ovaj prostor obezbijedili po veoma povoljnim uslovima te ih ustupili ovoj našoj zdravstvenoj ustanovi. Također smo obezbijedili i vozilo i opremu za ovaj prostor. Ostat ćemo otvoreni i za sve buduće potrebe kako bi ovaj Hitni medicinski punkt zaživio u pravom smislu i to na dobrobit građana općine Centar te općine Stari Grad", rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća KS Karolina Karačić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ministrica zdravstva Amela Softić kazala je kako je ministarstvo podržalo ovaj projekt u cilju što boljeg pružanja zdravstvene zaštite građana.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mišljenja sam da treba podržati sve zajedničke aktivnosti zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo sa lokalnim zajednicama u cilju poboljšanja pružanja zdravstvene zaštite naših građana. Ovakav jedan punkt omogućuje našim građanima dostupnost kada im je život ugrožen, kada se rješava urgentna patologija", rekla je ministrica Amela Softić.