Preopterećeni
29

Hitna pomoć KS neće primati pacijente zbog uboda insekata u terminu kada rade domovi zdravlja

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS tokom prošlog mjeseca je imao nekoliko stotina pacijenata koji su došli zbog uboda insekta i krpelja. Ovo je stvorilo dodatni pritisak na osoblje ove ustanove čija je svrha pružanje pomoći hitnim slučajevima, što ubod krpelja nije tako često. Zbog toga je donesena odluka da će ovu kategoriju pacijenata primati samo u periodu kada domovi zdravlja ne rade.

Kako nam je rekla dr. Aida Gavranović, specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, svake godine u ovom periodu imaju izuzetno veliki broj pacijenata koji su došli zbog krpelja, a neki čak budu upućeni u Hitnu pomoć iz doma zdravlja.

"Mi nemamo hirurgiju, već ambulantu za povrede u kojoj obučeni ljudi saniraju hitne slučajeve. Ubod krpelja nije hitna intervencija. Pacijenti će se od 8:00 do 20 sati morati javljati domovima zdravlja, jer i oni imaju pincetu i rade to. Poslije 20 sati, kada su njihove ustanove zatvorene, svakako ćemo primiti ove pacijente", kazala nam je dr. Gavranović.

Kako nam je rekao glasnogoornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, odjel porodične medicine je educiran za ovakve vrste intervencija.

"Domovi zdravlja i ambulante imaju intervente sobe u kojima se to obavlja, a svo osoblje je educirano kako da postupi u situacijama kod ubod insekata ili krpelja", kazao je Šarkić.

Ubod krpelja ne mora uvijek rezultirati zarazom. Na mjestu uboda krpelja može se pojaviti manje crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrab. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom krpelja unesu u kožu. Tek manji broj ugriza krpelja rezultira i prijenosom nekih mikroorganizama (ako je krpelj bio zaražen), što u konačnici može rezultirati i zarazom čovjeka te pojavom simptoma bolesti, najčešće tek sedmicu-dvije nakon uboda. Stoga nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti lijekarsku pomoć - dovoljno je samo ukloniti krpelja s kože.

Međutim, ukoliko se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena (različitih oblika osipa), potrebno je posavjetovati se s nadležnim ljekarom kako bi se pravovremeno utvrdilo o kojoj se bolesti radi te provelo adekvatno liječenje.

Većina bolesti koje prenose krpelji su blažeg oblika i liječenje se može provesti kod kuće, dok samo manji broj slučajeva zahtijeva obradu i liječenje u bolnici.