{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijski značaj: Na današnji dan SAD su priznale BiH

7.4.2014. u 09:09
1.567
106
Historijski značaj: Na današnji dan SAD su priznale BiH
1.567
Historijski značaj: Na današnji dan SAD su priznale BiH
Bill Clinton u razgovoru sa Alijom Izetbegovićem u Tuzli, 13. januar 1996. godine (Foto: AFP)
Na današnji dan prije 22 godine Sjedinjene Američke Države (SAD) su priznale Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. SAD je tada bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.
Skupština BiH je 15. oktobra 1991. godine donijela Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine, da bi potom uslijedio i referendum za nezavisnost u februaru 1992. godine. BiH je nakon provedenog referenduma nezavisnost stekla 1. marta 1992. godine.

Amerika je, zajedno za Evropskom zajednicom (EZ), odigrala ključnu ulogu u procesu priznavanja političkog subjektiviteta i očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Osim što su američki trupe doprinijele miru u BiH, brojni američki zvaničnici kao što je kongresmen Frank McCloskey, zalagali su se za okončanje rata u BIH cijelim tokom agresije.

SAD su odigrale ključnu ulogu i u mirovnim pregovorima za BiH, koji su vođeni i potpisani upravo u američkom gradu Daytonu.

Angažman SAD-a u BiH nastavio se i nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, posjetom tadašnjeg predsjednika Billa Clintona BiH, 13. januara 1996. godine.

Istog dana kada su priznale BiH, 7. aprila 1992. godine, SAD su priznale i Hrvatsku i Srbiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: