BiH
82

Historijski trenutak: Javni RTV servisi u BiH počeli emitiranje testnog digitalnog signala

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Javni televizijski emiteri u Bosni i Hercegovini pustili su danas testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a taster je svečano pritisnuo ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko koji je kazao kako je ovo historijski trenutak za BiH.

"Ministarstvo ima osigurana sredstva, a jedini resurs koji nemamo je gubljenje vremena. Ovo je nacionalni projekat svih nas", kazao je Jusko i dodao kako su radni timovi već raspoređeni za sljedeće zadatke te da će 4G mreža biti dostupna nakon što cijelo područje bude pokriveno digitalnim signalom.

Radnici javnih emitera izrazili su zadovoljstvo ovim činom iako se kasnilo godinu dana.

"BHRT se pobrinuo da vlastitim sredstvima nabavi adekvatnu opremu. Zajedno s Federalnom televizijom (FTV) i Radio-televizijskom Republike Srpske (RTRS) moći ćemo puštati digitalni signal 24 sata dnevno. Na osnovu testnog perioda spremit ćemo se za drugu fazu. Uprkos teškoj situaciji u kojoj se emiteri nalaze uradili smo naš dio posla", kazao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Naglašeno je kako će BHRT i dalje nastaviti emitirati analogni signal, a građanima je poručeno da ne kupuju digitalne resivere na svoju ruku.

Generalni direktor FTV-a Džemal Šabić kazao je kako je ovaj momenat trebao nastupiti prije pet godina, ali se ideologija uplela u informatičku revoluciju.

"Ne treba biti malodušan. Važna je simbolika da će tri bazena imati signal u ovom vremenu", rekao je Šabić.

Šef ekspertnog tima Zdravko Šavija je rekao da bi se testni digitalni signal ranije pustio da nije bilo interesnih grupa i pojedinaca koji su htjeli da tri javna servisa odu u privatnu mrežu.

"Borba se isplatila. Mi smo vlasnici mreže i upravljamo njom. Sada je možemo iznajmljivati i ostvariti dobit. Nadamo se da će se druga faza završiti do kraja sljedeće godine", kazao je Šavija.

Najavljeno je kako će u narednih 90 dana timovi predano raditi na raspisivanju međunarodnog tendera za nabavku opreme, a komercijalne televizije će imati svoje mjesto na tržištu čim se završi druga faza.

Ovim je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjoj Luci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama, što se prvenstveno odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca, kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.