Milorad Dodik
0

"Historijski sat u Kravici ima za cilj samo provokaciju"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a neće odobriti održavanje sata historije u Kravicama, 15. jula, u okviru obilježavanja trinaestogodišnjice genocida u Srebrenici, te ocijenio da najava održavanja tog događaja na kojem insistiraju udruženja Bošnjaka iz Srebrenice "ima za cilj samo provokaciju".

Dodik je danas novinarima u Banjoj Luci rekao "da suosjeća u bolu svih onih koji su imali stradale u prošlom ratu i ne pravi razliku, mada se o tome u medijima napravila priča, te da favoriziranje žrtava ne može biti poziv na pomirenje“.

Upitan zašto, ako ne pravi razliku među žrtvama, 11. jula, nije otišao u Potočare, Dodik je naveo da za to postoji više razloga. Kako kaže, prvi od njih je "činjenica“ da niko od Srebreničana koji su prošle godine boravili u šatorskom naselju u Sarajevu, kada ih je došao obići, nije s njim želio da razgovara.

"Shvatio sam da ih moje prisustvo iritira i nisam želio da, 11 . jula, bilo koga tamo iritiram", rekao je premijer RS-a.

Naveo je i da "stratišta Srba“ niko ne posjećuje, kao što je to slučaj s Gradinom.

"Otići u Potočare, 11. jula, iako prihvatam da se tamo desilo ono kao što je napisano, dakle da je počinjen lokalni genocid, u tako naelektrisanoj atmosferi koja isključivo politizira taj događaj, značilo bi da ja prihvatam da je sav srpski narod počinio genocid“, tvrdi Dodik.

Na kraju je dodao i da bi "njegov dolazak u Potočare novinari iz Sarajeva na razne načine ismijali i omalovažili, a on to sebi neće da dozvoli".