Spojene obale Miljacke
41

Historijski arhiv Sarajevo objavio naslove iz dana oslobođenja Grbavice: Sarajevo konačno odahnulo

F. H.
Historijski arhiv Sarajevo objavio je neke od novinskih naslova i članaka od 19. i 20. marta 1996. godine kada je Grbavica oslobođena i reintegrisana u Sarajevo.

Dan pred integraciju 18. marta, novine donose izjavu potparola UNCHR-a Krisa Janovskog da je pretposljednju noć na Grbavici pred integraciju na Grbavici prenosilo 16 ljudi, a da su u nedjelju požari plamtjeli Grbavicom te da je zapaljeno i skaldište UNCHR-a. Naglasio je Janovski i da su se na Grbavicu vraćali muškarci koji kamionima odvoze sve što se može odnijeti, a nakon toga zapale stanove.

U tekstu sa naslovom "Federalci danas na Grbavici" piše kako će Federalna policija u utorak 19. marta preuzeti kontrolu i nad posljednjim naseljima glavnog grada BiH u sklopu reintegracije Sarajeva u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Navodi se i da je znatan broj zgrada bio u plamenu te da sarajevski vatrogasci uz pomoć IFOR-a nastoje umanjiti štetu.

"Sarajevo konačno odahnulo" je naslov kojim se izvještava o preuzimanju kontrole legalnih vlasti nad naseljima Grbavica, Vrace, Vidikovac, Faletići, Barice Donje, dijelom Gornje Bisoka, Mrkovićima i Špicastom stijenom. Na Grbavicu je ušlo 100 policajaca, 67 Bošnjaka, 20 Srba i 13 Hrvata.

U tekstu "Spojene obale Miljacke", piše između ostalog "Na raskršću Ulice bratstva i jedinstva legalnu vlast dočekala je grupa mještana, koji su tu čitav rat i koji ostaju tu i dalje. Pero, nije želio kazati prezime, ističe da se tokom rata trudio bude čovjek i pomaže koliko je mogao rijetkim komšijama druge nacije. 'Ja sam Bosanac, po nacionalnosti sam Srbin, a prije svega pošten čovjek', rekao nam je on. Pogledao je na most očekujući sina koji je čitav rat proveo u centru Sarajeva".

U tekstu od 20. marta "Svitanje u 'zoni sumraka'", donose se svjedočanstva rijetkih Bošnjaka koji su preživjeli ratni teror na Grabavici.