Sve se može kad se hoće
24

Historija je učiteljica procedura: Kada je zadnji sudija iz FBiH biran u državni Ustavni sud glasalo se između dva kandidata

Piše: Semir Hambo
Mirsad Ćeman i Damir Arnaut su bili na listi kandidata o kojima je Parlament glasao 2008. godine
Mirsad Ćeman i Damir Arnaut su bili na listi kandidata o kojima je Parlament glasao 2008. godine
Već drugi put u posljednja tri mjeseca traje velika politička rasprava uz politikanstvo o tome da li će Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) birati između jednog ili više kandidata. I dok slušamo kako se treba izjasniti samo o jednom, prvoplasiranom kandidatu, vrijedi podsjetiti kakva je ranija praksa bila.
Radna grupa je u prethodnim mjesecima izvršila bodovanje 10 kandidata i dostavila ih Komisiji za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Prvoplasirani kandidat je Marin Vukoja sa 46,5 bodova, slijede Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova, Ivo Rozić, 43,50 bodova, Mile Lasić 43 boda, Zvonko Mijan 40,50 bodova, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 40,50 bodova, Željka Marković-Sekulić 39 bodova, Danica Šain 38 bodova i Mario Širić 37 bodova.

Lider HDZ-a insistira da Komisija u Predstavnički dom uputi samo ime prvoplasiranog Vukoje i da se o njegovom imenovanju glasa, ne želeći da čuje o opciji da se na glasanje pošalje i drugo ime ili lista sa više imena. Pravda se to nekom ranijom praksom ili političkim dogovorima, kojih je bilo svakakvih.

Međutim, zanimljivo je da se u političkom diskursu izbjegava činjenica da je Komisija znala poslati više kandidata, između kojih onda Predstavnički dom glasa i bira onoga koji će sjediti u Ustavnom sudu BiH. Prema saznanjima Klix.ba sjednica Komisjije koja je danas trebala biti održana otkazana je jer HDZ nije imao podršku za izbor, odnosno slanje smao jednog kandidata na glasanje. Naime, iskristalisalo se da su presudne ruke dvojice SDP-ovaca Damira Mašića i Anera Žuljevića, koji su jučer na konsultacijama odbili da pristanu da se na glasanje pošalje jedno ime, već su istakli stav da se treba glasati o listi.

To je otežavajuća okolnost za Čovića, koji traži siguran put, a već ranije je dobio podršku lidera Trojke za to. Ipak, u samom SDP-u postoje različita gledišta zbog čega se Čović ne usuđuje rizikovati da Predstavnički dom ima dvije ili više opcija na glasanju.

Šta kaže ranija praksa?

Kada je Predstavnički dom 2008. godine birao novog sudiju Ustavnog suda BiH na glasanju su bila dva imena. Glasalo se između tada izabranog i još uvijek aktuelnog sudije Mirsada Ćemana i Damira Arnauta. Ćeman je na glasanju dobio 54, a Arnaut 28 glasova. Naravno i jedan i drugi su tada imali političku podršku, prvi SDA, a drugi SBiH-a.

Prije toga na konkurs se prijavilo 14 kandidata, od čega je petočlana Radna grupa suzila listu na pet imena. Među njima su bili Sevima Sali-Terzić, Amor Mašović, Faris Vehabović, Mirsad Ćeman i Damir Arnaut. Potom je Komisija za izbor i imenovanje od tih pet kandidata izabrala dva imena i poslala ih u Predstavnički domna glasanje.

Dakle, praksa pokazuje da Komisija može, a i u duhu demokratije je poslati više imena na glasanje, među kojima onda bira Predstavnički dom.