Bosna Srebrena
0

Historija franjevaca duboko je vezana uz Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Dolaskom franjevaca u Bosnu i Hercegovinu, koji slave vrijedan jubilej, obilježit će se i u Srebrenici, jednom od mjesta u kojem su franjevci ponajviše i boravili.

Po Srebrenici, oni su jedan cijeli kraj nazvali Bosna Srebrena.

Godine 1271. ovdje su franjevci sagradili Crkvu svete Marije. Vrijeme je učinilo svoje - ona je srušena, a u pisanim dokumentima nije obilježena njena lokacija. Dugo godina je trajalo traganje za ostacima ove građevine. Stručne osobe su obilazile kompletnu općinu Srebrenica gdje se pretpostavljalo da je mogla biti sagrađena.

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, Ramo Malagić iz naselja Klisa, u neposrednoj blizini centra Srebrenice, imao je namjeru u svom dvorištu sagraditi novu kuću. Kopajući temelje, na dubini od oko 80 centimetara, radnici su naišli na temelje neke stare građevine i velike kamene ploče.

Obaviještena je nadležna općinska služba i republičke institucije. Detaljnim arheološkim radovima ispostavilo se da su to ostaci Crkve svete Marije.

Malagići nisu nikad sagradili novu kuću, a na tim temeljima 1991. sagrađena je nova crkva. Ona je tokom ratnih dešavanja pretrpjela djelimično oštećenje, a renovirana je prije osam godina.

Jedno vrijeme ključ od Crkve svete Marije držao je povratnik Izet Imamović, čija je kuća u neposrednoj blizini. On je, dok je bio dobrog zdravlja, održavao objekt i turistima držao "sat historije". Komšije su ga zvale fra Izet.

Katolici, kojih ima 40-ak u Srebrenici redovno ovdje održavaju mise i vjerske obrede, a jedan od njih predvodio je i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Prošle godine ovdje je zbog značaja Srebrenice u historiji franjevaca, skupom franjevaca iz cijele Bosne i Hercegovine započelo i obilježavanje vrijednog jubileja.