Nakon pritisaka
341

Hirurzi iz KCUS-a poručili: Kvalitet i reference više nisu bitne, ne želimo biti saučesnici u zločinu

Piše: M. N.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Grupa hirurga Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu organizovala je danas konferenciju za novinaru u Velikom parku u Sarajevu gdje su upozorili kako pacijenti trpe zbog dosadašnjeg rada Uprave. Tvrde da im se nanosi velika šteta, a vrhunski hirurzi i uposlenici trpe strahovite pritiske. Poručili su da neće biti saučesnici u zločinu.

Doktor Ismet Gavrankapetanović kazao je kako ne žele biti šegrti te da se na ovaj način, direktnim govorom, brane od izmišljenih konstrukcija i podvala.

"Sve je počelo do trenutka kada sam Upravi na ljudski način rekao ono što je trebalo. Uslijedila je odmazda. Smjena nije upitna, ali su mi dvojica kolega rekla kako su zadužena da mi napišu optužnicu koja ne postoji s ciljem da se oblati ime Ismeta Gavrnakapetanovića i ugasi uspomena na časnu 31 godinu koliko sam radio ovaj posao", rekao je Gavrankapetanović.

Podsjetio je da mu je mlađi kolega ljekar po naredbi pretresao ormar s ličnim stvarima te istakao da će se boriti i za zaštitu od pritiska i ponižavanja svojih kolega. Pozvao je premijera FBiH Fadila Novalića da smjeni Upravni odbor.

Doktor Senad Maksić kazao je kako su odbili da budu egzekutori smjene i da napišu optužnicu koja ne postoji te da su zato kažnjavani.

"Nije smjena profesora Gavrankapetanovića izazvala našu reakciju, naša reakcija na silni teror je rezultirala tom smjenom. Javno izražavanje mišljenja i stava prouzročila je ovu lavinu koja nam se sručila na glavu. Kadrovska razrješenja i postavljanja su predmet manipulacije kojima se neko kažnjava, a neko nagrađuje. Kvalitet i reference više nisu bitne, ne želimo biti saučesnici u zločinu", poručio je Maksić.

Doktor Semin Bećirbegović je rekao da se dešava da na intenzivnoj njezi nemaju dovoljno materijala za kontrolne nalaze najtežih pacijenata, zbog čega strahuju za pacijente, dok je doktor Hasan Tanović istakao kako je teško ući u operacionu salu i raditi pod pritiskom.

"Uprava, menadžment i ostali nadležni trebaju napraviti atmosferu u kojoj će ljudi živjeti i raditi, maksimalno se davati u svom poslu, a ne da stvaraju atmosferu straha, nepovjerenja i neizvjesnosti", rekao je Tanović.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko kazao je kako ljekari nemaju uslove za rad da bi pacijentima pružili kvalitetnu uslugu te da će zbog toga, pritiska, niskih primanja i preopterećenosti krenuti "trbuhom za kruhom" u zemlje gdje se njihov rad više cijeni.

Ljekari su na kraju istakli kako je sramotno što im se spočitava da rade privatno, jer je, kako tvrde, riječ o dopunskom radu na koji su primorani zbog plata koje iznose od 1.700 KM do 1.800 KM, što je premalo za njihov rad.