BiH
6

Hirovita i virovita Drina odnosi sve više života

SRNA
Drina je za samo 15 dana jula, u dijelu koji protiče Semberijom, odnijela četiri života, što je dvostruko više nego u toku cijele prethodne godine, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti Bijeljina.

Od 2006. godine, zabilježeno je po jedno utapanje, u prošloj godini dva, a ove, samo u julu, četiri.

Brza, hirovita, nepredvidiva i raskošna Drina svojom ljepotom i zagonetnošću mami ljubitelje rijeke i prirode, ali čak i najozbiljnijim plivačima i velikim poznavaocima često donosi neprijatnost, pa i nesreću kad se najmanje nadaju.

Ronioci su najvjerniji svjedoci spasavanja i potrage za utpoljenicima od kojih mnogi, nažalost, ne budu nikada ni pronađeni.

"Svakako da treba skrenuti pažnju građanima, bez obzira koliko su dobri plivači, da je Drina nepredvidiva, da virovi kojima obiluje nisu primjetni, da jednostavno povuku čovjeka i onda tu spasa, nažalost, najčešće nema“, upozoravaju članovi Ronilačkog kluba Panteri iz Bijeljine.

Njihovi članovi ističu da svake godine iz Drine izvade pet do šest utopljenika. Upozoravaju da je Drina opasna i u plićaku, a kamoli u dubini.

Na nekim mjestima u Janji, gdje su se nedavno utopila tri dječaka, duboka je i po deset metara.

Voda je hladna, a neiskusni plivači moraju znati da se najviše utapanja dešava kada se ljudi u nepažnji "zakače" za panjeve i granje koje ova snažna rijeka vuče sa sobom, a tada nastupa panika.

Mnogi od njih ističu da se ni sami ne bi usudili plivati na nekim mjestima u Drini, iako su uz nju odrastali.

Kupališta uz Drinu su prelijepa, ali, prema riječima zaposlenih u Odsjeku Civilne zaštite Bijeljina, ova rijeka je velika nepoznanica - nikada se ne zna gdje je i koliko duboka.

Zbog njene siline i brzine svake godine utapaju se, uglavnom, mladi i nejaki ljudi, kao i oni koji dođu sa strane.

Ronioci, kao dio Civilne zaštite, savjetuju građanima koji idu na kupališta na Savu i Drinu da se klone divljih plaža i da idu na mjesta gdje ima više ljudi, jer će ih tamo neko lakše primijetiti i pomoći im ako su u nevolji.