BiH
2

Himzanija: Riješiti status radnika GRAS-a koji su stekli uslove za penziju

FENA
Adnan Himzanija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnan Himzanija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sto dvadeset četiri penzionirana radnika GRAS-a, koji su stekli uvjete za penziju još prije sedam mjeseci, s obzirom na to da im nije riješen njihov status, najavili su da će biti prisiljeni preduzeti određene korake, kao i mogućnost da će blokirati javni gradski prijevoz.

Predsjednik Sindikalnog odbora KJKP GRAS Sarajevo Adnan Himzanija kazao je za Fenu da su u stalnom kontaktu s njima i da podržavaju njihove zahtjeve da im se riješi status, ali da on kao predsjednik sindikata ne može pričati o blokadi saobraćaja.

"Hoće li oni kao građanska lica blokirati prugu to je njihova odluka, ali mi kao sindikat to niti smijemo, niti možemo uraditi", dodao je Himzanija.

Naveo je da je čitav proces u vezi s penzioniranjem tih radnika "konfuzan i nejasan", te smatra da radnici nisu trebali biti poslani u penziju, a da nisu izmirene sve obaveze prema njima.

Vlada KS-a je, kako su prenijeli mediji, u maju donijela rješenje o hitnom penzioniranju 124 radnika, koja ispunjavaju uvjete za penziju, ali sedam mjeseci kasnije radnici još nisu dobili penzije.