{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Himnom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

F
25.7.2007. u 12:40
0
0
Himnom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka
0
Himnom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je danas odluku kojom je himnom Republike Srpske koja je melodija 'Bože pravde' bez teksta povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.
Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko kazao je da je ova odluka donijeta većinom glasova prilikom odlučivanja o ovom pitanju.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a izglasala je na sjednici 31. maja ustavni zakon o izmjeni ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni kojim je utvrđeno da je himna RS-a kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine komponovana za pozorišni komad 'Markova sablja' bez teksta.

Konkretno tu se radi o dosadašnjoj melodiji himne RS-a 'Bože pravde'.

Ocjenjujući da je osporenim ustavnim zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda Vijeće je utvrdilo da himna kao identifikacioni simbol svake zemlje naroda i države pa tako i RS-a kao entiteta zajedno sa zastavom i grbom treba da odražava osnovna obilježja društvene zajednice na koju se odnosi i da bude svjedočanstvo i izraz narodnog i društvenog bića kako po svom sadržaju tako i po melodiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: