BiH
2

Hill: BiH pod hitno mora krenuti u reforme

FENA
Nicholas Hill
Nicholas Hill
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill ponovio je danas u Banjoj Luci da nema nikakvog razloga zašto se brzo, preko noći, ne bi riješilo pitanje vojne imovine i implementacije odluke u predmetu "Sejdić-Finci protiv BiH“ te naglasio da naša zemlja pod hitno mora krenuti putem reformi.

"Naš cilj je da BiH krene putem reformi i dobar dio tog puta predstavlja put ka EU", naveo je Hill u izjavi novinarima i podsjetio da su mnoge zemlje koje su se priključivale EU morale mijenjati svoj ustav, uključujući i Hrvatsku koja je donijela više od 20 ustavnih amandmana.

Reforme u BiH su neophodne, naglasio je, i zbog činjenice da je ekonomska situacija vrlo loša i stopa nezaposlenosti više od 40 posto, bez obzira na različite stavove o tom pitanju.

Na česte tvrdnje u RS-u da SAD podržava opoziciju u RS-u, on je naveo da se predstavnici njegove zemlje sastaju sa svim ljudima u političkoj sferi u BiH te da tokom predizborne sfere ostaju neutralni.

To što se i tokom ove posjete Banjoj Luci nije zvanično sastao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, prokomentirao je riječima da je razgovarao s troje ljudi koji su članovi SNSD-a te jednom osobom iz opozicije.

Ponovio je stav svoje zemlje kojim se osuđuje nezakonita aneksija Rusije na Krimu.

Naglasio je i da postoji ogromna razlika između Krima i Kosova.