BiH
5

Hiljadu ramazanskih paketa za povratničke porodice u Istočnoj Bosni

Klix.ba
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa BBI bankom i partnerima: Klasom, EuroAsfaltom, Securitasom i BBI Real Estateom pokrenuo je humanitarnu akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava za hiljadu povratničkih porodica u Istočnoj Bosni.

Paketi su podjeljeni povratnicima u Foči, Rudom, Višegradu, Rogatici, Žepi, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku.

Ukupna vrijednost donacije je 100.000 konvertibilnih maraka, a riječ je o paketima koji, između ostalog, sadrže 25 kilograma brašna, deset litara ulja, deset kilograma šećera, kilogram kafe i ostalih sličnih životnih namirnica i higijenskih sredstava.

"U toku mubarek mjeseca ramazana Islamska zajednica u suradnji sa bh. kompanijama pokazuje brigu za naše ljude koji su slabijeg imovnog stanja. Želimo olakšati post u mjesecu ramazana. Pripremili smo bogat paket koji je u vrijednosti od 120 do 130 KM. Ovim Islamska zajednica želi nastaviti saradnju sa našim kompanijama u zajedničkoj pomoći ljudima kojima je potrebna pomoć", rekao je direktor Direkcije za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić.

BBI Banka je i ranije sarađivala na sličnim projektima, a učešće nije izostalo ni ove godine, međutim ovaj put riječ je o nešto većem projektu.

"BBI banka u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH i partnerskim kompanijama i ove godine organizuje podjelu hiljadu ramazanskih paketa. Nadamo se da će ova akcija u povratničke porodice unijeti malo topline i pozitivne atmosfere koju mi osjećamo. Hiljadu porodica će dobiti pakete koji sadrže artikle neophodne za život, kako prehrambene, tako i higijenske", istakla je Lejla Huskić iz BBI banke.

Hajrija Čosić, majka osmero djece, povratnica u Hranču (opština Bratunac) kaže da joj je "drago da povratnici nisu zaboravljeni tokom mjeseca ramazana".

"Imam šest sinova i dvije kćerke. Najmlađi sin ima 8 godina, a najstarija kćerka ima 25 godina i ona je udata i više nije u našem domaćinstvu. Paketi sa hranom dobro će nam doći, hvala svima koji su učestcvovali u ovoj akciji. Povratnici u Hranču žive od poljoprivrede i svaki dan je borba za opstanak", kaže Hajrija.

Mladići Mahir Ćivić (17) i Alija Hasanbegović (16) iz Zvornika pomagali su prilikom istovaranja i podjele paketa i kažu da im je drago da mogu pomoći koliko je u njihovoj moći. Nakon izbjegličkog života u Tuzli njihove porodice su se vratile u rodni Zvornik. Kažu kako je najljepše živjeti na svojoj zemlji.