Civitas
0

Hiljadu djece iz cijele BiH pohađat će predškolski program

FENA
Direktori 28 predškolskih ustanova iz cijele BiH potpisat će 8. aprila ugovor o saradnji s Obrazovnim centrom za demokratiju i ljudska prava Civitas, koji će im omogućiti sufinansiranje mobilnih igraonica.

Kako je danas saopćio Civitas, program mobilnih igraonica će uključivati Civitasov program građanskog obrazovanja, a istovremeno će omogućiti djeci pristup predškolskom odgoju i obrazovanju.

Prije potpisivanja, predstavnici predškolskih ustanova iz Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta će predstaviti projekt i elemente nadgledanja i evaluacije njegove uspješnosti.

Zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore prisustvovat će ceremoniji.

Manje od 10 posto djece u BiH imaju priliku da pohađaju ustanove predškolskog obrazovanja, iako se baš ovaj period smatra jednim od najvažnijih u ljudskom razvoju, podsjećaju iz Civitasa.

Postojeće predškolske ustanove u BiH uglavnom imaju problem nedostatka resursa i prostora.

U saradnji s nadležnim institucijama sistema i stručnjacima iz ove oblasti, Civitas je proteklih godina proširio svoj program građanskog obrazovanja i na predškolski nivo s nadom da će na ovaj način doprinijeti kvalitetnom obrazovanju mladih.

Ovaj projekat će omogućiti da hiljadu djece iz 28 gradova širom BiH, koji inače ne bi imali pristupa predškolskom obrazovanju, pohađaju 120 sati predškolskog obrazovanja po standardima propisanim zakonom.