|

Hiljadu balona u Sarajevu pušteno u nebo za nevine žrtve Idliba

Hiljadu balona u Sarajevu pušteno u nebo za nevine žrtve Idliba
86
Klix.ba
15.6.2019. u 15:15
179
komentara
86

dijeljenja
Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” koja organizira skupove u 18 evropskih gradova danas je ispred Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine pustila u zrak hiljadu balona kao znak glasova nevinih civila koje niko ne čuje.
Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Cilj skupa je da se javnost podsjeti na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, a organizatori i oni koji su podržali ovu kampanju zahtijevali su konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


"U posljednjih šest sedmica u sirijskoj pokrajini Idlib prema podacima UN-a ubijen je najmanje 231 civil od čega 69 žena i 81 dijete. Zato smo mi odlučili poslati poruku solidarnosti za nevine ubijene civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Sve crvene granice su pređene, bombardovanje škola, bolnica i ubijanje nevinih civila nažalost se koriste kao strategija ratovanja", kazao je Ismail Ćidić glasogovornik kampanje "We are the Love".

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Iz kampanje "We are the Love" od Međunarodne zajednice i relevantnih institucija traže tri stvari: trajno zaustavljanje sukoba između zaraćenih strana u Idlibu u Siriji i prekid napada na bolnice i škole kao strategije ratovanja, da se oslobode koridori za humanitarnu pomoć u Idlib i okolna područja, te da se počinioci svih ratnih zločina nađu pred međunarodnim tribunalima i da se protiv njih uvedu sankcije.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


"Građani BiH znaju šta je rat, znaju šta su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost, da se zna na kojoj smo strani, da se zna da smo protiv ubijanja nedužnih civila i da smo protiv svih ratnih zločina. Nadamo se da će doći do prekida ratnih stanja veoma brzo", kazao je Ćidić.

Foto: I.Š./Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba


Osim u 18 evropskih gradova kampanji "We are the Love" pridružili su se mirnim protestima i neki gradovi u Brazilu i Sjevernoj Americi.
Prijavi grešku


Komentari (179)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...