Božićna ponoćka
21

Hiljade vjernika u dolini Neretve dočekalo Božić s molitvom na usnama

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade vjernika katolika u dolini Neretve Božić je dočekalo s molitvom na usnama širom Hercegovine na tradicionalnoj misi ponoćki kojom je proslavljeno rođenje sina Božjega koji je prema biblijskoj predaji rođen kao dijete da spasi svijet

Misno slavlje u mostarskoj katedrali predvodio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić koji je naglasio kako je Bog došao darovati se ljudima.

"U ovoj svetoj noći Božjega dolaska u našu svijet i našu povijest čut će se mnoge misli i riječi. Razmijenili smo i razmijenit ćemo mnoge čestitke. Ako doista želimo govoriti o stvarnosti Božića, onda moramo krenuti od Božje riječi sadržane u svetom pismu, jer previše su tokom 2000 –te predaje zajedno srasli štalica, jasle i spasitelj", rekao je biskup Palić u svojoj propovijedi.

Podsjetio je da su događaj spasiteljevog rođenja prije više od dvije hiljade godina prenijeli svijetu Božji glasnici i da su oni otvorili tu zatvorenu stvarnost, te da je njihova pomoć potreba kako bi se uopće moglo govoriti o tom događaju.

Naglasio je da se ovoj noći rasvjetljuju sve noći, te da se njegovim rođenjem mnogo toga promijenilo, ali da još uvijek postoji mnogo svađa u svijetu, ratova, nesreća i teškoća, kojima Isus treba donijeti mir.

Ističe da je i danas mnogo onih koji su u tami i kojima treba svijetlo koje donosi Isus spasitelj svijeta, ali da je potrebno srce mu svoje otvoriti.

Govoreći o dolasku Isusa na svijet u liku djeteta podsjeća na njegovu snagu i činjenicu, da uvijek iznova pogled na dijete u jaslama osvaja sva srca i rastapa njihovu tvrdoću.

"Ne znam kako bi izgledali naši životi kad ne bismo sebi iz godine u godinu osvješćivali činjenicu Isusova rođenja. Božić bez euharistijskoga slavlja i zajedništva ne ide, tada Božić više ne bi bio Božić, bio bi prazna kulturološka predstava. Zato slavimo Božić, zato se okupimo da zajedno podijelimo radost ovoga velikoga svjetla", rekao je mostarski biskup Palić.

Naglasio je kako nije lako u ovome svijetu i koliko god željeli svima na zemlji mir i veselje, da se u ovome trenutku u na pet od sedam kontinenata događaju oružani sukobi.

"U našem svijetu postoji teror i toliko toga neshvatljivog. Strah od terorističkog napada ove večeri je ispunio vjernike nekih evropskih gradova, vlada panika, nepravda i pohlepa. Postoje prazne kuće i stanovi, ali su nam i srca još uvijek zatvorena za dobočinstva i mir. Slaveći Božić osvrćemo se na rođenje sina Božjega, ali gledamo i naprijed u budućnost. Čekamo da Bog dovrši ono što je započeo u Isusu Kristu. Isusovo rođenje je početak nove ere, ali još nije dovršetak Božjih planova. Stoga ne smijemo dopustiti da nam proroci nesreće zatamne ovo betlehemsko svijetlo, koje nam daruje snagu i podržava nadu", zaključio je mostarski biskup.

Podsjetio je vjernike da su pozvani, obasjani svjetlom betlehemskog djeteta u svijetu i životnim okolnostima prepoznavati milost Božju.

Naglasio je da rođenje Isusa znači da Božji plan ide dalje i ponovno budi nadu, da tama nad svjetlom nema nikakvu mogućnost pobjede, ali da je potrebno obraćanje srca.

Čestitao je Božić svim vjernima i pozvao ih na zajedništvo, mir, solidarnost i suživot, te poručio da radost Božića dijele s drugima.