Međugorje
54

Hiljade vjernika na obilježavanju godišnjice Gospinih ukazanja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Brojni vjernici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske i cijeloga svijeta okupili su se u utorak u Međugorju na obilježavanju godišnjice Gospinih ukazanja.

Centralno misno slavlje, koje počelo u 19 sati, predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota istaknuo je kako je ova godina posebna zbog odluke Svete Stolice o imenovanju apostolskog vizitatora te dopuštanju organiziranih dolazaka hodočasnika.

Naime, ranijih godina nisu bila dopuštena organizirana hodočašća u Međugorju, a od ove godine, nakon odluke Svete Stolice, biskupije mogu organizirati dolaske u ovo mjesto.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. juna 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. jun slavi kao godišnjica ukazanja.

Od tada do danas pojedini vidioci imaju svakodnevna ukazanja, a nekima od njih se Gospa ukazuje jednom mjesečno ili godišnje.

Sveta Stolica utemeljila je posebnu komisiju pod vodstvom kardinala Camilla Ruinia 2010. koje je istraživalo fenomen međugorskih ukazanja. Rezultati su predani u nadležnost Kongregacije za nauk vjere, nakon čega su proslijeđeni Svetom Ocu te se očekuje izricanje pravorijeka.

Prema medijskim navodima posebnu komisiju smatra da su autentična svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja.

Papa Franjo imenovao je poljskog nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora u Međugorju s misijom da poboljša pastoralnu skrb za velik broj vjernika koji svake godine dolaze.