Visoko
0

Hiljade turista u Bosanskoj dolini piramida

FENA
Nova arheološka sezona u Bosanskoj dolini piramida je započela sredinom aprila. U protekla dva mjeseca hiljade turista je posjetilo najveću piramidu na svijetu Bosansku piramidu Sunca, "terasastu" Bosansku piramidu Mjeseca, zagonetni podzemni tunelski kompleks "Ravne" i kameni tumulus u Vratnici s megalitnim blokovima.

"Po prvi put sam ovdje i mogu reči da sam oduševljena. Bosanska piramida Mjeseca je drugačija od piramida u Egiptu. Ima neko posebno zračenje u odnosu na ostale piramide. Drago mi je što se ove piramide nalaze baš u BiH", napisali su Sena, Emir, Erhan, Ali i Nermina u Knjigu utisaka, saopćeno je u nedjelju iz Fondacije Bosanska piramida Sunca.

Maj je mjesec ekskurzija, a među onima koji su došli da vide piramide su i osnovci iz škole "M. Č. Ćatić" iz Zenice (150 učenika), O.Š. "Skokovi" iz Cazina (50 učenika), O.Š. "Enver Čolakovic" iz Zenice (160 učenika), O.Š. iz Busovače (50 učenika), O.Š. "Bristovi" iz Bugojna (200 učenika), dvije O.Š. iz Mostara (100 učenika), polaznici Škole za učenje stranih jezika "Step by Step" iz Zenice i Tešnja, (50 posjetilaca), zatim po stotinu osnovaca iz Velike Kladuše i Konjica, više od 250 učenika Osnovne škole iz Srebrenika, stotinu trideset studenata s Univerziteta iz Tuzle i Bihaća i mnogi drugi.

"Ovo je mjesto na kojem smo ostali bez daha i bez riječi, zbog svoje ljepote, neupitnih dokaza o postojanju piramida i Bosni kao kolijevki civilizacije. Radujemo se danu kada će cijeli svijet priznati to i kada ćemo sa ponosom reči odakle smo. Impresivno zaista . U tunelu smo slikali kamen koji u mnogome podsjeća na reljef grada i okoline. Samo naprijed!", napisano je u Knjigu utisaka.

Uz domaće, posjetioci iz Švicarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i drugih zemalja svakodnevni su gosti arheoloških lokacija u Visokom. Mnogi skeptici na licu mjesta mijenjaju mišljenje, a svi se slažu u kritici vladinih institucija od kojih se očekuje konkretna podrška ovom globalno važnom projektu.

"Za iskusnog znanstvenika lako je procjeniti kada je pristup proučavanju amaterski ili neprofesionalan. Imala sam priliku slusati Osmanagićevo predavanje u Hrvatskoj. Često mu prebacuju da je njegovo istraživanje površno i amatersko. Ipak, kada sam slušala predavanje mislim da me uspio ubjediti. Prezentacija je ostavila dojam o vrlo ozbiljnom naučnom projektu, utemeljenom na argumentovanim naučnim činjenicama. Osmanagić pokazuje izuzetno znanje i dobro vlada materijom koju proučava. Sada nakon što sam posjetila piramidu Sunca, smatram da je izgleda riječ o betonskim slojevima koji su ispucali nekada davno. Ovo je građevina iz veoma daleke prošlosti", riječi su prof. dr. Katice Biljkić, fizičara iz Zagreba.